Вінниччина прощається з аналоговим телебаченням, але вісім районів не мають цифрового покриття

Новини Вінниці

Сьогодні, 17 серпня, у Вінницькій ОДА  відбулась робоча нарада з питань переходу Вінницької області від аналогового до цифрового мовлення. О розмови були запрошені члени регіональної робочої групи з підготовки та припинення аналогового телемовлення, а також голови райдержадміністрацій районів, які  мають проблеми з покриттям.

Заступник голови ОДА  Олександр Крученюк зазначив:

Сьогодні виникла нагальна потреба перейти на цифрове наземне мовлення. Зволікати ми не маємо права,але в цьому процесі є певні труднощі. Є дві основні проблеми: технічні умови, тобто відсутність 100%  цифрового покриття області, та питання обізнаності населення про умови переходу на цифру, в тому числі й необхідність придбання тюнерів.

За його словами, нині особливо важливим є контроль ситуації, роз’яснення та раціональні дії в тих районах, які мають максимальну площу без покриття цифровим сигналом.

Такими районами, за інформацією  представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Вінницькій області Вадима Мазурика, є Крижопільський, Ямпільський, Піщанський, Козятинський, Тульчинський, Іллінецький, Чернівецький, і, особливо проблемний в плані покриття, – прикордонний Могилів-Подільський район.

Вадим Мазурик підкреслив, що навіть на території впевненого прийому цифрового сигналу  трапляються зони, де прийом дуже слабкий або відсутній. Це  часто пов’язано із  рельєфом місцевості. Іноді таку проблему можна вирішити, переорієнтувавши антену, протее, обов’язковим елементом для прийому  цифрового сигналу є спеціальний тюнер.

Нагадаємо,  з 1 вересня 2018 року на території Вінницької області, як і в цілому по країні, буде відключено аналогове мовлення, на  заміну якому прийде цифрове ефірне наземне мовлення. Наразі покриття цифрової ефірної мережі у Вінницькій області становить 67%.

Підставою для переходу на цифрове мовлення з 1 вересня є Постанова Кабінету Міністрів України №509 від 13.06.2018 року «Про внесення змін до Плану використання радіочастотного ресурсу України».

За інформацією: www.vin.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *