У лікарнях Вінниці цьогоріч було два пацієнти, хворі на ботулізм

Новини Вінниці

З підвищенням температури навколишнього середовища набувають все більше актуальності питання профілактики гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь. З початку 2018 року в лікувальних закладах Вінниці  знаходились на лікуванні  двоє постраждалих – з Вінниці та з Піщанського району. Захворювання  на ботулізм пов’язують з  вживанням  м’ясних  консервів домашнього виготовлення. 

Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій – збудників ботулізму (клостридіум ботулінум) і характеризується ураженням центральної вегетативної нервових систем і є смертельно небезпечною. Збудник широко поширений в природі, знаходиться в ґрунті. Крім того, збудник ботулізму, за сприятливих умов – в анаеробних умовах (без доступу кисню) накопичується в  консервованій продукції, у великих товщах м’яса, в м’язах риби. Спори перетворюються у вегетативні форми, які розмножуються і утворюють токсин.

Ботулотоксин – один із найсильніших відомих у природі ядів. Токсин є нестійкий до дії температури, розпадається при тепловій обробці харчових продуктів (при кип’ятінні протягом 15 хвилин повністю втрачає свої токсичні властивості).

Основні симптоми захворювання: нудота, блювота, пронос, загальна слабкість, сухість в роті, порушення зору (нечіткість бачення найближчих предметів тощо), м’язова слабкість, втрата свідомості. Прогноз при ботулізмі завжди важкий, своєчасне лікування із застосуванням протиботулінічної сироватки може забезпечити поступове одужання.

Зараження людини ботулізмом може відбутися під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження: фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу. В останні роки у виникненні ботулізму не останню роль відіграють консервовані в домашніх умовах гриби. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, «осідаючи» у різних відділах нервової системи.

У разі найменшої підозрі на ботулізм хворого необхідно якнайшвидше відправити в спеціалізоване відділення, тому що тільки там йому зможуть надати належну медичну допомогу, спрямовану на нейтралізацію, зв'язування і виведення токсинів з організму. Ускладнення виникають часто. До них належать: токсичний міокардит (ураження м'язів серця), пневмонія (запалення легень), сепсис (зараження крові). 

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготовлених, зіпсованих продуктів, найголовнішою у профілактиці цього захворювання є роз'яснювальна робота серед населення щодо правил домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса щодо необхідності ретельного дотримання технології.

За інформацією: Вінницька міська рада

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *