Останніми роками на Вінниччині спостерігається тенденція до зростання захворюваності на ботулізм. Так, у 2015-2017 роках від цієї недуги постраждало 25 осіб.
У 2015-2016 роках серед постраждалих були 2 дитини 6-4,5 років.
Розповсюдження захворювань на ботулізм охоплює все більше територій. Якщо в 2015 та 2016 роках було задіяно по 4 адмінтериторії, то в 2017 році вже 9.
Цього року вже зареєстровано 4 випадки захворювання на ботулізм у м. Вінниця, Барському, Піщанському та Тиврівському районах.
Щорічно випадки ботулізму реєструвалися на території Шаргородського району: 4 з 5 постраждалими, що склало 20% від усіх потерпілих; по м. Вінниці: 3 випадки з 4 постраждалими (16,0%); по Могилів-Подільському району: 3 випадки з 3 постраждалими (15,0%).
Крім того випадки ботулізму реєструвалися у Вінницькому (1/2), Гайсинському (1/3), Калинівському (2/2), Літинському (1/1), Муровано-Куриловецькому (1/1), Оратівському (1/1) та Чернівецькому (1/1) районах.
За цей період зареєстровано – 5 випадків (25%) захворювань, з кількома постраждалими на території: м. Вінниці, Вінницького, Гайсинського, Липовецького, Шаргородського районів. При цьому постраждало – 10 осіб (40%).
За клінічним перебігом, переважають ураження середнього ступеню важкості від 42,9% – 50,0%. В останні два роки зросла питома вага захворілих з важким перебігом з 14,2% до 25,0%.
Серед захворілих на ботулізм реєструються від 8,3% до 16,7% летальних випадків.
Усі захворілі після звернення за медичною допомогою госпіталізувалися в лікувальні заклади. У зв’язку з погіршенням стану та виникненням ускладнень 6 осіб були переведені на лікування в обласні лікарні.
Діагноз «ботулізм» встановлювався всім постраждалим за клінічними ознаками.
Специфічна допомога: введення сироватки (анатоксину), надана 12 хворим, що становить 48,0% усіх постраждалих.
Серед постраждалих переважна більшість були чоловіки – 18 (72%) осіб, жінок – 5 (20%) та дві дитини (8%).
Основна кількість зареєстрованих отруєнь припадає на січень (3), лютий (3), травень (4), червень (7), липень (3). Менше захворілих було у вересні (2), жовтні (2), листопаді (1).
Більшість захворювань зареєстровано при вживанні продуктів виготовлених в побуті. Найчастіше причиною захворювання були м’ясні консерви домашнього виготовлення – 11 випадків (44%).
Мали місце захворювання після вживання овочевих консервів домашнього виготовлення – 4 випадки (16%), в'яленої риби домашнього приготування – 4 (16%), м'ясна кулінарія – 2 (18%).
У 2017 році реєструвалися випадки захворювань, внаслідок споживання харчових продуктів промислового виготовлення:
– Липовецький район – дві особи постраждало, внаслідок вживання в'яленої риби «Карась»;
– м.Вінниця, одна особа постраждала внаслідок вживання рибних консервів «Кілька».
При розслідуванні зазначених випадків захворювань встановлено, що на продукцію придбану в продовольчих магазинах, була відсутня документація, що засвідчує їх якість та безпеку.
Що ж таке ботулізм і як від нього вберегтись
Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлена споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
Причини ботулізму
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо).
Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані із уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.
Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму:
-порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,
-сильно виражена сухість у роті,
-важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
-підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
-запаморочення,
-короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп),
-ураження м’язів шиї та кінцівок.
Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби.
При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.
Профілактика ботулізму
Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
-в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,
-м'ясних та грибних консерв,
-консервів домашнього виробництва,
-якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином,
-якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
За інформацією: Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України