У Вінниці в тестовому режимі новий земснаряд почав чистити Південний Буг

Новини Вінниці

​У Вінниці земснаряд, придбаний за 3 млн грн. з міськбюджету, працює у тестовому режимі в районі забору води КП «Вінницяоблводоканал». Завдання –  поглибити  річку та пліпшити забір води.

Земснаряд знаходиться на балансі міського КП «Комбінат комунальних підприємств». Працювати у тестовому режимі почав із сьомого червня.  За цей час уже викачано 3200 м3 пульпи, що становить 640 м3 мулу.

Фахівцями було досліджено ринок земснарядів і було прийнято рішення закупити його у вітчизняного виробника. Він є потужний і сучасний. Він повністю пройшов тестування, представники компанії його налагодили і наразі він проводить очистку водозабору на Вінницькому облводоканалі. На замовлення департаменту капітального господарства та благоустрою замовлено проектно-кошторисну документацію на очистку річки Південний Буг. Це дуже потужний і складний проект. Ми залучатимемо до цього процесу рятувальну службу,  – повідомив директор департаменту комунального господарства та благоустрою Володимир Ніценко.

Земснаряд піднімає ґрунт з глибини водойми 0,7 – 7 м, проштовхує по пульпопроводу до 300 м з геодезичним ухилом не більше 10 м. Його використання дасть можливість розширити водойму, прибрати зайву рослинність, поглиби річку, водойма позбудеться мулу і не буде процесу заболочування. Відповідно, поліпшиться санітарний стан Південного Бугу.

Міський голова Сергій Моргунов зазначає, що поліпшення стану води у річці Південний Буг – це комплексна робота. І вона потребує не одного року та залучення усіх структур: як державних, так і органів місцевого самоврядування: 

Це комплексна проблема, враховуючи те, що облводоканал – це спільна комунальна власність Вінницької області. Якщо говорити про річку Південний Буг, то це єдина наземна водойма, де ми можемо брати воду для мешканців, в тому числі і міста Вінниці. Цю проблему нам варто вирішувати спільно з іншими містами, які беруть воду у річці. Вінницька обласна рада також купила земснаряд для очищення приток Південного Бугу, і зараз він працює на річці Десенка, що у Стрижавці. Ми рік назад прийняли рішення купити земснаряд за кошти міського бюджету і спільно з керівництвом облводоканалу уже працюємо щодо очищення водозабору води у місті. Якщо говорити про довжину ріки у межах нашого міста, то за один рік це питання не вирішиться, його потрібно вирішувати в комплексі. Крім того, обласний водоканал взяв кредит  у Світовому банку на модернізацію відповідних водних станцій та замін мереж водовідведення і водопостачання. Буквально вчора Уряд прийняв рішення щодо виділення з соціально-економічного фонду бюджету держави 30 млн грн на реконструкцію очисних споруд на Сабарові, тому тут відчувається підтримка Уряду Володимира Гройсмана. Якщо ми спільно будемо так і надалі працювати, то з кожним роком якість води буде покращуватися. Ми працюватимемо по всій довжині річці, є плани в обласній раді взяти ще два земснаряди в оренду, аби підсилити цю роботу.

Директор КП «Вінницяоблводоканал» Олександр Чернятинський зазначає, що на річці Десенка, де працює подібний земснаряд, стан води уже почав поліпшуватися:

Ми брали проби по очистці річки Десенки – то  стан води покращився, вона стала прозорішою. По Вінниці ми розпочали очистку в районі водозабору, а далі вона буде продовжуватися згідно проекту. Річка Південний Буг не обмежується лише Сабаровим, а очистка одного водозабору не може дати бажаного ефекту.  Це тривалий процес.

За інформацією: www.vmr.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *