У Вінниці до 60-річчя співпраці Сьвєнтокшиського воєводства та Вінниччини відкрито виставку польських фотографів

Новини Вінниці

У п’ятницю, 18 травня, в приміщенні Вінницької обласної філармонії ім. М.Д. Леонтовича відбулася офіційна церемонія відкриття виставки художньої фотографії «Сьвєнтокшиське – Вінниччина. Очима партнера» за ініціативи обласної державної адміністрації, Генерального Консульства Республіки Польща у Вінниці та Посольства України в Республіці Польща. Світлини польських фотографів – це відображення того, якою іноземці бачать Вінниччину та її жителів – це і побут вінничан, і подільські краєвиди. Фотовиставка триватиме до 30 травня.

Участь в урочистому заході взяли голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, заступник голови обласної Ради Ігор Хміль, керівництво Сьвєнтокшиського воєводства Республіки Польща, Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярцініскі, представники польських громад на Вінниччині.

Сьогодні ми говоримо про народну дипломатію, яка ніде не задекларована, ніде не обумовлено, але це те, що відчувається серцем і душею, – сказав Валерій Коровій. – Під час зустрічі ми обмінялися думками з приводу нашої співпраці. Я згадую події грудня 2014 року, коли велись дуже важкі бої на Сході нашої країни, і не вистачало ні медичних засобів, ні медикаментів. Тоді, напередодні Нового року, ми отримали з Кельце допомогу у вигляді перев’язочних матеріалів для зупинки кровотечі у військових. Це було досить вагомою підтримкою на той час. І подібну допомогу у вигляді дороговартісного медичного обладнання і медичних засобів ми отримували від наших партнерів систематично. Але тоді найбільше вразило те, що на коробках, були намальовані дитячими руками привітання з Новим роком та Різдвом Христовим від дітей з міста Кельце. Це ті відчуття, які залишаються в серці назавжди. В нас є дуже багато спільного і багато напрацювань. І ми дивимось в завтрашній день з надією. Україна повертається в лоно європейських народів, і ми раді, що разом з нами на цьому шляху наші друзі зі Сьвєнтокшиського воєводства.

Наша співпраця стосується найрізноманітніших сфер: освіти і науки, культури і підприємництва і таким чином наші делегації мають можливість постійно обмінюватись досвідом,І для нас співпраця із Вінницькою областю є однією з найбільш важливих. Польща та Сьвєнтокшиське воєводство підтримують Україну на європейському шляху розвитку і сприятимуть її інтеграції до Європейського Союзу.

Довідка. Місто Кельце стало побратимом Вінниці у 1958 році. Тоді «родичів» усіх міст призначало партійне керівництво. Тепер усі визнають, що це було вдалим рішенням, адже Свєнтокшиське воєводство подібне за природними умовами до Вінницької області. Міста «обмінялися» ресторанами і вулицями.  30 років тому у Вінниці по вулиці Келецькій відкрили ресторан «Кельце». Тоді польська сторона привезла із собою кухарів, артистів – понад 200 чоловік. Згодом Вінниця у відповідь відкривала у Кельце по вулиці Вінницькій ресторан «Вінниця», теж зі своїми кухарями й артистами. Щоправда, нині ресторана «Кельце» у Вінниці вже немає, на тому місці зводиться житловий будинок з офісними центрами на першому поверсі. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *