Ірина Френкель: «Триває оцінка заявок учасників проекту «Малі міста – великі враження»

Інтерв'ю Новини Вінниці

Проект «Малі міста – великі враження», ініційований Інститутом культурної політики міста Вінниці та підтриманий і запроваджений Міністерством культури України, викликав неабиякий ажіотаж серед представників малих міст України та об’єднаних територіальних громад. 158 проектних заявок надійшло до Міністерства культури України протягом листопада. 8-го грудня відбулось перше засідання експертної ради, під час якого були погоджені критерії оцінки проектів, затверджено змінений порядок відбору з урахуванням великої кількості учасників, та остаточно визначено кількість проектів, які будуть допущені до фінального захисту.

Про це і не тільки ми телефоном розмовляємо  з Іриною Френкель, радником Міністра культури України та координатором проекту.

Ірино, безумовно, ідея проекту є дуже актуальною. Як вона народилася?

Наш Інститут культурної політики перший в Україні на початку 2014 року звернув увагу західних експертів на проблему малих міст і необхідність трансформації пострадянських територій, запровадивши проект «PLAN Z». Цей проект було підтримано Міністерством закордонних справ Німеччини. І сьогодні він став яскравим прикладом, який наводять експерти на всіх поважних міжнародних заходах з культурної політики. За результатами проекту було видано дві книги, які викликали резонанс в експертному середовищі. Вперше ми заговорили про культурно-економічний розвиток територій і почали змінювати парадигму сприйняття культури. Я не можу сказати, що шлях був простим. Але, отримавши освіту з культурної економіки на Заході, я розуміла і нині впевнена в тому, що це один із найбільш ефективних шляхів збалансованого розвитку малих територій і України, загалом.

Потім великого резонансу набув  міжнародний фестиваль OPERAFEST TULCHYN. Голова Вінницької обласної адміністрації Валерій Коровій тоді сказав: «Ми вигадали власний айфон на прикладі оперного фестивалю в Тульчині». Дійсно, результати, які ми отримали,  мають економічний вимір для території. Абсолютно логічно, що цей вдалий стартап привернув увагу не лише керівників Міністерства культури, а й багатьох  громад. Я розуміла, задля комплексного вирішення проблем нам необхідно впроваджувати такі проекти на державному рівні. Презентуючи проект «Малі міста – великі враження» Міністру культури пану Нищуку, ми були впевненні в його актуальності. Коли Кабінет Міністрів ухвалив рішення про оголошення 2018 року – роком культурної спадщини в Україні, ми відразу оголосили конкурс заявок. Необхідність регенерації територій навколо історичних об’єктів за рахунок мистецьких подій – це головна мета проекту.

Велика активність представників малих міст України підтверджує Ваші прогнози щодо актуальності проекту. Чи допоможе проект змінити відношення до культури в невеликих населених пунктах?

Нині чимало керівників громад не розглядають культуру як ресурс розвитку території. В цьому – велика помилка. Наш проект передбачає не лише фінансову підтримку, а й методичний супровід реалізації проектів-переможців. Перевіряючи заявки, що надійшли, я радію ідеям, які зазначені в проектах, і розумію великий креативний потенціал і бажання мешканців малих територій змінити світ навколо себе. Але конкурс є конкурс, і експертна рада, яка розробила критерії оцінки буде відбирати проекти за європейськими стандартами.

Яким чином буде побудовано роботу експертної ради?

Для об’єктивної оцінки проектів ми поділили експертів на дві групи, які не перетинаються і навіть не знають один одного. Експерти оцінюють проекти і надсилають оціночні форми за вказаною адресою. Після цього результати будуть введені в єдину таблицю. Наприкінці 2017 року відбудеться перше спільне засідання, на якому буде оголошено short-лист проектів, що вибрані для участі у фінальній презентації. Математика дуже проста. Станом на сьогодні ми зробили все, щоб зберегти об’єктивність оцінки. Імена експертів вперше будуть оголошені разом із фіналістами. Ми це робимо для запобігання протекції та пресингу з боку зацікавлених сторін. Йдеться про великі кошти, принаймні, як для наших малих населених пунктів. Проект- переможець отримає не менш ніж 500 тисяч гривень.

Які основні помилки зробили автори проектів, які не увійшли в конкурсний список?

Критерії дуже прості: підготовка повного пакету документів, завчасне подання проектів, відповідність до критеріїв, що зазначені в конкурсних умовах. Після тижня перевірки матеріалів, що надійшли до Міністерства культури, я побачила необхідність проведення семінарів із написання грантів для представників органів місцевого самоврядування. Досі ми дещо лояльно відносились до дрібних порушень. Ми розуміли, що це перший досвід багатьох представників органів місцевого самоврядування. Тому в подальшому нами будуть запропоновані тренінгові програми, і ми більш жорстко будемо підходити до якості підготовки документів.

Яка область показала найбільшу активність?

Зараз ми говоримо тільки про кількісні показники. За традицією, в «жовтій майці» лідера у нас  – Львівська область. Потім – Вінницька, Полтавська та Житомирська. Для мене особисто важлива якість поданих проектів, тому з нетерпінням чекаю на результати експертів,  і після цього ми будемо говорити про якісних лідерів.

Де можна знайти актуальну інформацію по проекту?

Для цього необхідно слідкувати за сайтом Міністерства культури України – розділ Децентралізація, або стати учасником групи «Small cities – big impressions» на Фейсбуці.

Нагадуємо, до 22.12.2017 триває оцінка заявок кожним експертом окремо, згідно визначених критеріїв. Спільне засідання обох рад відбудеться в період з 22.12 до 28.12.2017,  коли експерти обох груп вперше зустрінуться. Це сприятиме об’єктивному ставленню до процесу оцінки. Під час спільних засідань експертів буде визначено 12 проектів- фіналістів. Про це буде повідомлено до 03.01.2018

Захист проектів-фіналістів відбудеться у другій декаді січня 2018 року. За результатами захисту,  ШІСТЬ проектів отримають підтримку в реалізації від Міністерства культури України.

Список учасників, які допущені до відбіркового туру:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сайт «Вінниця ОК» обіцяє інформувати про всі актуальні новини проекту «Малі міста – великі враження».  

Далі буде…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *