Найсмачніше сало в Україні – на Вінниччині та Полтавщині. До такого висновку дійшли експерти, які відроджують старовинні національні рецепти.
Українське сало відоме в усьому світі. Його подають у дорогих, вишуканих ресторанах. Готують із сала тисячі страв. А в давнину ним навіть виганяли із сіл нечисту силу.
Вінничанка Олена Павлова вже п’ять років відроджує старовинні рецепти подільської кухні. Підчеревину, сало, смалець та сітку куштувала в усіх регіонах країни. Говорить, найсмачніше – на Вінниччині та Полтавщині. З нього готує фаршмак із часником, цибулею та кропом.
Такий легкий перекус, якраз в холодну пору року дуже корисний. Ми обов’язково зрізаємо шкірку, тому що шкірка не перетреться на м’ясорубку. Це, між іншим. окрема така гарна делікатесна штука з неї можна робити чіпси, – розповідає Олена Павлова.
Алла Подолянюк на вінницькому базарі вже 20 років торгує м’ясом та салом. Каже, щоб воно було смачним – треба правильно годувати свиню.
Товч потрібно давати, картоплю, а якщо додавати трохи молока, то – взагалі чудово, – говорить продавчиня.
А ще сало потрібно правильно висмалити – обов’язково на соломі, тоді сало – дуже м’яке і смачне, – додає м’ясник Олександр Резніченко.
Вінничанка Ірина Грищук сало купує що вихідних.
Потрібно його куштувати для того, щоб зрозуміти, подобається чи ні. А замість шила порадила б користуватися сірничком, бо не всяке сало протикається сірником, – ділиться жінка секретами правильного вибору.
Сало не лише смачне, а й корисне. Дієтологи радять його їсти при ожирінні. А сіткою лікують отит та бронхіт. При захворюванні її просто кладуть на грудну клітку.