У магазинах Фінляндії з’явиться хліб із комах

Новини Світу

Компанія Fazer з 24 листопада розпочне продаж хліба, виготовленого з використанням комах, у супермаркетах Гельсінкі, повідомляють місцеві ЗМІ. У компанії стверджують, що такий продукт є першим у світі.

На кожен хлібець Fazer Sirkkaleipa потрібно 70 сушених цвіркунів — їх перемелюють і додають у борошно, комахи становлять 3% від ваги готового виробу, заявив керівник хлібопекарського підрозділу компанії Маркус Хельстрьом.

Цвіркунів розводять на спеціальних фермах, і через дефіцит сировини поки що неможливо забезпечити ними всі регіони країни, пише Maaseudun Tulevaisuus. Однак з часом заплановано забезпечити ними 47 пекарень по всій Фінляндії.

«Хліб з цвіркунів — хороше джерело білка, крім того, комахи містять корисні жирні кислоти, кальцій, залізо, вітамін В12», — зазначив директор з інновацій Fazer Bakeries Юхані Сібаков. Він додав, що компанія спеціально зробила хліб хрустким.

Відповідно до проведеного Fazer дослідження, фіни обирають хліб, виходячи з приємного смаку, свіжості і відчуття домашньої їжі. При цьому вони люблять експериментувати з продуктами і пробувати все нове.

З 1 листопада 2017 року Фінляндія слідом за іншими європейськими країнами (Австрія, Бельгія, Великобританія, Данія, Нідерланди, Швейцарія) дозволила розведення і продаж комах для вживання в їжу. Так, у Швейцарії мережа супермаркетів Coop почала продаж бургерів і тефтелей з додаванням комах у вересні, зазначає AP.

За словами Ю.Сібакова, Fazer працювала над концепцією цвіркуневих хлібців з літа 2016 року та очікувала ухвалення нового закону.

Ціна такого хліба — 3,99 євро, тоді як звичайний буханець з пшеничного борошна коштує 2-3 євро.

За даними Helsinki Times, цього року Fazer увійшла до топ-5 компаній, які фіни вважають вартими найбільшої довіри.

FAO (Продовольча і сільськогосподарська організація ООН) вже кілька років просуває нову програми харчування, що передбачає вживання в їжу людьми і тваринами комах — мурах, жуків, коників і цвіркунів. Комахи поживні, невибагливі, швидко розмножуються і не дуже відчутно впливають на навколишнє середовище порівняно, наприклад, із великою рогатою худобою, зазначають експерти ФАО.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *