У Закарпатській області у селі Колочава на форелевій фермі щодня ловлять 40 кг райдужної форелі. Власником ферми є Володимир Дзюба. Чоловік родом з Вінниччини, єдиний в Україні створив природну форелеву ферму, – йдеться на сторінці «Суспільне Око» у Facebook.
Вода в басейни з рибою тече з гірської річки, тому має приблизно однакову температуру влітку і взимку. Через це форель дуже смачна. За рік риба виростає на 40 г, тож, аби вона дійшла товарного вигляду, треба чекати щонайменше п’ять років.
Раніше фермер продавав рибу у ресторани, нині заробляє на туристах, які самі ловлять форель, а потім смажать її на мангалі.
«Екскурсія на господарстві починається одразу біля басейнів з райдужною фореллю. У кількох водоймах рибу вирощують від малька до дорослої особини, процес триває два роки. За цей час харчуючись натуральними кормами та кочуючи з одно басейну до іншого риба досягає товарної ваги – 500 грамів, проте є чимало таких що виростають до 600-700 грамів. Спіймати таку справжнє везіння!
Форель – індикатор чистоти, тому у брудній воді вона не житиме. Шукаючи місце для розташування форелевого господарства, власник об’їхав все Закарпаття у пошуках водойми. Лише у присілку Сухар села Колочава дослідження показали – вода тут у п’ять разів чистіша за стандарти питної води в Європі. І відтоді райдужна форель поселилася саме тут –в екологічно найчистішому куточку Карпат», – йдеться на сайті села Колочава.
Відпочиваючим тут обіцяють персональну вудку з мушкою та розкажуть як краще ловити. Зловлену форель можна забрати із собою та похвалитися трофеєм перед друзями.