Головне управління статистики у Вінницькій області повідомляє, що індекс промислового виробництва у порівнянні з відповідним періодом попереднього року становив 108,8% (по Україні – 99,3%).
У переробній промисловості спостерігається зростання промислового виробництва на 9,9% (за рахунок збільшення обсягів у виробництві основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів на 27,4%, у виготовленні виробів з деревини, виробництві паперу та поліграфічній діяльності – на 18,9%, у машинобудуванні, крім ремонту і монтажу машин і устаткування – на 13,8%, у виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів – на 9,0%, у металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин і устатковання – на 11,3%, у текстильному виробництві, виробництві одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів – на 6,3%).
Частка області в 2016р. у загальнодержавному обсязі реалізованої продукції становила 3,0%. Виходячи з природнокліматичних та історичних умов, найбільш вагоме місце у промисловому комплексі Вінниччини займає переробна промисловість – на цей сектор виробництва припадає 82,0% від загального обсягу реалізованої регіоном в 2016р. промислової продукції.
Пріоритетним напрямком розвитку переробної промисловості Вінниччини є харчова промисловість, яка займає 66,8% від загального обсягу реалізованої промислової продукції області. Так, вагому частку у виробництво харчових продуктів на державному рівні вносять підприємства по переробці та консервуванні овочів та фруктів, питома вага яких у виробництві джемів, желе фруктових, пюре та паст фруктових чи горіхових складає 40,5% вітчизняного виробництва, соків фруктових та овочевих – 12,4%. На молокопереробних підприємствах Вінниччини випускається більше третини (35,8%) загальнодержавного обсягу виробництва молока обробленого рідкого, 20,4% – масла вершкового, 7,4% – сирів сичужних та плавлених. Традиційно Вінницька область вважається однією із основних складових цукрової галузі України, її частка в загальнодержавному виробництві у 2016р. становила 43,2%. Значне місце займає область і у виробництві: виробів кондитерських з цукру (включаючи білий шоколад) – питома вага регіонального випуску даного виду продукції у вітчизняному виробництві складає 26,5%; м’яса великої рогатої худоби свіжого чи охолодженого – 19,4%; печива солодкого і вафель – 10,6%.
В легкій промисловості на Вінницьку область припадає 30,2% загальнодержавного виробництва чоловічих та хлопчачих пальт, півпальт, плащів, накидок тощо.
Вагома частка (32,3%) видобутку каоліну та глини каолінової, 6,5% виробництва цегли керамічної невогнетривкої будівельної в країні належить підприємствам Вінницької області.