У Вінниці знайшли винуватця смороду води (відео)

Відео Новини Вінниці

Причина неприємного запаху води у Вінниці – розклад відмерлих залишків водоростей, що мають назву Мікроцистис «цвітіння води». Це – версія дослідниці довкілля, екс-заступника міністра екології України, а нині – голови екологічної організації «Зелений світ Поділля» Олени Яворської.  

Мікроцистис – це дрібні одноклітинні організми, що мають вигляд кульок і виникли ще в протерозойську еру. Їхні клітини особливі – вони не мають ядра.

В Україні цей вид водоростей надзвичайно активно розмножується у мілководних стоячих водоймах, викликаючи явище «цвітіння води». На Вінниччині «цвітіння» спричинило ще й інтенсивне використання руслових ставків для риборозведення.   

2015 року були ідеальні умови для цих водоростей – було менше 50% середньорічного стоку, усі ставки були заповнені наполовину, опадів було дуже мало, 2016 року також не було опадів взимку, орендарі воду не спускали. За зиму 2016-2017 років дощі трохи пройшли, води додалося, стару орендарі скинули. Те, що було скинуто в Хмельницькій області, осіло в іншому водосховищі – Сандрацькому. Але Згар, Десенка, інші притоки всю масу мікроцистису з Літинського, Калинівського, Хмільницького районів скинули в Буг і вона осіла в Сабарівському водосховищі, – говорить Олена Яворська.

За її словами, мертві маси цих водоростей, які були на дні, тепер починають спливати нагору, забивають фільтри на станції і утворюють дуже неприємний запах.

Це моя версія. Хай її комісія спростує, якщо це не так, – каже Олена Яворська.

До речі, підтвердили цю версію й науковці кафедри ботаніки та екології Донецького національного університету імені Василя Стуса під керівництвом відомого гідробіолога Наталії Лялюк.

Таку воду не тільки неприємно пити чи навіть нюхати, у ній категорично не можна купатися, – переконує Олена Яворська.

Продукт розпаду синьо-зелених водоростей – токсичний, тому гідробіологи українські ще на початку 70-х років минулого століття били тривогу. Тоді в нас з річки ще можна було просто зачерпнути води і пити, а в Київському морі цей мікроцистис вже тоді почав розвиватися. Він токсичний для риби і продукти його розпаду токсичний для людини, – каже еколог.

За словами Олени Яворської фільтри, що працюють на водозаборі «Вінницяоблводоканалу» поки справляються з очищенням води від токсинів.

Тим не менш, доцент кафедри ботаніки та екології ДонНУ Олександра Машталер радить вінничанам водопровідну воду хоча б добу відстоювати, потім кип’ятити.

Разом з бакалавром кафедри Аліною Куцевол науковці зробили повторний відбір проб води з Бугу біля Центрального мосту у Вінниці. Кажуть, попередній аналіз підтвердив припущення про мікроцистис.  

21-23 градуси за Цельсієм, як цього літа, – це дуже сприятлива температура для розвитку цього виду водоростей, опадів також було небагато, тобто всі умови для їх розмноження були і ми бачимо наслідки, – каже Олександра Машталер.

 

Прогнози екологів також неоптимістичні: до кінця літа позбутися смороду вінницька вода, скоріш за все, не зможе.

Натомість науковці радять на майбутнє відновити днопоглиблювальні роботи в районі водозабору міста Вінниці, налагодити моніторинг якості води не лише за хімічними, а й за гідробіологічними показниками, впроваджувати басейновий принцип управління водними ресурсами та зменшувати кількість ставків з інтенсивним риборозведенням. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *