«Привиди» та магія світла супроводжуватимуть оперний фестиваль у Тульчині

Новини Вінниці

Вражаючу візуальну програму готують митці для гостей першого  Міжнaродного оперного фестивaлю «OPERAFEST-TULCHYN», що пройде 4 – 5 червня нa території Пaлaцу Потоцьких в Тульчині.

Флюоро- та мурал-арт: денні й нічні інсталяції зустрінуть гостей у Тульчині

Уже в суботу, 27 травня, митці Лабораторії актуальної творчості з Вінниці поїдуть до Тульчина, аби підготувати місто до фестивалю, – розповів вінницький художник Олександр Никитюк.

Перше, що ми зробимо, це – проект мурал-арту «Мурал-Опера» – стіна будинку поблизу Палацу Потоцьких виглядатиме як оперна сцена. Таким чином Тульчин буде асоціюватися з «оперною столицею» України, адже, сподіваємось, фестиваль тут буде проходити щороку. Родзинкою візуальної програми також стане флюороарт. Це – частина вечірньої і нічної програми, проект будуть впроваджувати львів’яни, куратором цієї частини програми стане Олена Шептицька, відома художниця, яка працює в такому жанрі. Це – інсталяції, що світяться в нічний час містичним гарним світлом, чим створюють цікаву атмосферу. Крім того, вдень Олена Шептицька проведе серію майстер-класів з цього напряму мистецтва, а також – фейсарту і цікавого напряму – художнього декорування оперних масок. Розписані маски відвідувачі зможуть забрати на згадку, – розповів Олександр Никитюк.

Крім того, організатори готують для відвідувачів фестивалю проекти «Опера-stars» і «Опера-windows» – на території перед Палацом Потоцьких можна буде сфотографуватися з манекенами зірок світової оперної сцени, а порожні вікна правої частини палацу, де ще триває реставрація, завішають світлинами оперних виконавців та сцен із опер різних країн, в тому числі  – японської та китайської.

Замість зруйнованої будівлі буде така інсталяція, фасад буде слугувати своєрідною «дошкою пошани» світової опери, – каже Олександр Никитюк.

«Точно будуть привиди…»

Художник також анонсує «Ніч опери» в Тульчині.

Усе не буду розповідати, але скажу, що там точно будуть привиди. Локація працюватиме і вдень, і вночі – буде цікаво і, певен, у відвідувачів залишаться незабутні враження, – розповів Олександр Никитюк.

На відвідувачів «OPERAFEST-TULCHYN» чекає також виступ театру вогню, що стане частиною нічної програми фестивалю.

А оскільки Тульчин має сталі культурні традиції і гарних митців, їх всіх запрошують до участі в експозиції місцевих художників, які представлять полотна, присвячені оперному мистецтву та писатимуть портрети гостей фестивалю.

На народній оперній творчості акцентуватимуть візуальним проектом Opera Folk.

Палац Потоцьких – суцільний арт-простір, а місцеві вже заробляють на фестивалі

Загалом, за словами арт-директора фестивалю, радника міністра культури, заслуженого артиста України Ірини Френкель, дев’ять гектарів території палацу Потоцьких буде перетворено на суцільний арт-простір.

Ми вирішили встановити додатковий плазмовий екран, щоб усі відвідувачі змогли спостерігати за тим, що відбуватиметься на сцені, – каже Ірина Френкель.

Вона також повідомила, що фестиваль відвідає міністр культури Євген Нищук. Крім того, він візьме участь у Форумі, що пройде в Тульчині, де провідні європейські фахівці з розвитку територій проведуть своєрідний тренінг для очільників ОТГ та мерів малих міст України. Оскільки кількість місць на Форумі обмежена, Ірина Френкель радить завчасно реєструватися, зробити це потрібно до 29 травня.

Фестиваль ще не почався, а економічний ефект для Тульчина вже помітний. Якщо два місяці тому там можна було знайти ліжко-місце за 40 гривень, то тепер навіть за 300 не знайдеш. Зараз усі готелі Тульчина і навіть Ладижина заброньовані організаторами для артистів. Тому приватний сектор робить такі цікаві цінові пропозиції, – говорить Ірина Френкель.

Організатори також припускають, що піднімуть ціни і ресторатори Тульчина, тому готують фуд-зону на фестивалі.

Бібліотека – інформаційний центр фестивалю

Дізнатися все про «OPERAFEST-TULCHYN» можна в обласній науковій бібліотеці імені Тімірязєва, яка на період організації і проведення фестивалю стала його інформаційним центром.

Бібліотека позиціонує себе, як центр, де є інформація. Ми організовуємо доступ до інформації, розповсюджуємо цю інформацію. Мені приємно, що в нас побачили партнера і запросили до участі у фестивалі, – каже директор бібліотеки Наталія Морозова.

Послугами «тімірязєвки» можуть також скористатися відвідувачі, які з різних причин не мають доступу до Інтернету, щоб замовити квиток на чартерні програми.

Міжнародний оперний фестиваль OPERAFEST TULCHYN відбувається за підтримки народного депутата України Миколи Кучера, голови Вінницької обласної державної адміністрації Валерія Коровія та Міністерства культури України.

Меценат фестивалю – Юрій Косюк.

Генеральний партнер фестивалю – «МИРОНІВСЬКИЙ ХЛІБОПРОДУКТ».

Кавовий партнер фестивалю: кав’ярня «Чорна кішка, білий кіт».

Партнери фестивалю: Італійський культурний інститут, Тульчинська районна державна адміністрація, Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. К. А. Тімірязєва.

Співорганізатори – Благодійний фонд сприяння розвитку талантів Поділля, Подільський туристичний центр, компанія «ВІННИЦЯКОНЦЕРТ».

Генеральний інформаційний партнер – RIA.

Медіа-партнери: ТРК «ВІНТЕРА», телеканал «Еверест», телеканал «ВІТА», телеканал «Вінниччина», радіо «Місто над Бугом», радіо «Ера FM», газета «33 канал», газета «Місто», «Газета по-українськи», журнал «Свадьба года», журнал «Країна», 20minut.ua, myvin.com.ua, vezha.vn.ua, vinnitsaok.com.ua, vindaily.info, vlasno.info, vinnitsa.info, vip.vn.ua, likebb.com, moemisto.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *