Відсьогодні у православних християн розпочинається Великий піст, під час якого віруючі мають утримуватися від вживання продуктів тваринного походження, вести глибоку духовну роботу, втихомирювати свої пристрасті, аби 16 квітня відсвяткувати Великдень – день Воскресіння Ісуса Христа, повідомляє УНН.
Повноцінна підготовка до Великого посту починається приблизно за місяць до його початку.
Як і будь-який інший, Великий піст передбачає говіння – категорична відмова від певних видів їжі, усіх шкідливих звичок і розваг.
У перший день потрібно повністю утриматися від прийому будь-якої їжі, потім – повністю забороняється використання масла в процесі приготування їжі, продуктів тваринного походження (яйця, молоко, риба) і вино.
Щоправда, існують ще й такі правила стосовно того, що можна їсти у Великий піст: понеділок, середа, п’ятниця – сухоїдіння (фрукти, овочі, компот, вода, хліб); вівторок, четвер – гарячі страви без олії; вихідні – їжа з додаванням рослинної олії.
На період Великого посту припадає декілька важливих церковних свят: Благовіщення, Лазарева субота, Вербна неділя. На Лазареву суботу можна їсти деякі страви з рибною ікрою, а у Вербну неділю – рибу.
Таким чином, Великий піст – це ключова подія в житті кожного віруючого християнина, оскільки воно дозволяє відновити духовні та фізичні сили, подумати про сенс буття і стати ближче до Бога.