Згідно з оприлюдненою новою доповіддю ВООЗ, збільшення ціни на солодкі напої навіть на 20% приведе до зниження їхнього споживання і сприятиме переходу населення на більш здорове харчування, повідомляється на сайті Всесвітньої організації охорони здоров'я. У всьому світі показники ожиріння з 1980 по 2014 зросли вдвічі. Надлишкову масу тіла мають понад півмільярда дорослих людей. За даними за 2015 рік, більше 42 мільйонів дітей у віці до 5 років мали зайву масу тіла або страждали на ожиріння. За останні 15 років кількість дітей з ожирінням зросла на 11 мільйонів. Майже половина – 48% – таких дітей живе в Азії і 25% в Африці.
Всесвітня організація охорони здоров'я і раніше виступала з рекомендаціями зменшити споживання цукру, утримуючись при цьому від відкритої підтримки податкових заходів. Деякі країни, зокрема Мексика та Угорщина, вже ввели додатковий податок на солодкі продукти і напої. В наступному році аналогічний "цукровий податок" вводить ПАР – перша серед країн Африки. Зниження споживання так званих вільних цукрів веде до зменшення числа страждаючих ожирінням, діабетом і карієсом.
До вільних цукрів належать моносахариди, такі як глюкоза і фруктоза, а також дисахариди, наприклад, сахароза чи столовий цукор, що додаються в харчові продукти та напої виробниками. Вільні цукри природним чином утворюються в природних умовах і присутні в меді, сиропах, і концентрати фруктових соків. ВООЗ не вважає небезпечним споживання природних цукрів, на які багаті фрукти, овочі та молоко.
За словами доктора Франческо Бранки, директора департаменту ВООЗ з харчування для здоров'я і розвитку, з точки зору поживної цінності людям, які дотримуються дієти, взагалі не потрібен цукор. Бранка рекомендує обмежувати споживання цукру таким чином, щоб воно не перевищувало 10% від сумарного добового енергоспоживання, а в ідеалі становило менше 5%. ВООЗ зазначає, що до "цукрового податку" та інших фінансових заходів слід вдаватися лише в тому випадку, "якщо у продуктів та напоїв з підвищеним вмістом цукру є більш здорові ринкові альтернативи". У доповіді також йдеться про те, що субсидування продажів свіжих овочів і фруктів з боку держави і, відповідно, зниження цін на них має позитивний ефект, оскільки люди в результаті включають у раціон більше овочів і фруктів, а їхня дієта стає більш здоровою. Експерти ВООЗ вважають, що аналогічні податкові заходи теоретично можуть бути ефективними для зниження споживання продуктів, які мають високий вміст насичених жирів, трансжирів і солі.