Скандал у Немирові: депутати міськради звинуватили мера у привласненні бюджету і написали листа Президенту

Новини Вінниці

Депутати Немирівської міської ради написали відкритого  листа до Президента України, в якому зазначають про корупційну діяльність міського голови Немирова Віктора Качура.  За їхніми словами  пан Качур систематично привласнює державні кошти, застосовуючи при цьому різноманітні тіньові схеми. 

Подаємо текст листа (граматику збережено в оригіналі):

«Шановний Петре Олексійовичу!

Ми, особи, які звертаємось із вказаним листом, є депутатами 7 скликання Немирівської міської ради Вінницької області.

У нашому маленькому місті мешкає 12 000 мешканців, а річний бюджет міста становить всього близько 15 млн. грн.

Причиною нашого звернення до Вас є зухвала систематична розтрата бюджетних коштів з метою особистого збагачення Немирівським міським головою Віктором Качуром. Свої незаконні дії Віктор Качур цинічно прикриває ремонтом доріг у місті Немирові.

Наголошуємо, що вибір виконавця робіт по ремонту доріг здійснюється Немирівським міським головою на безтендерній основі, а тому постійним і єдиним підрядником по ремонту доріг в місті Немирів є ТОВ «Шляховик МКІ» з сусіднього Іллінецького району.

Все це вказує на наявність фінансової зацікавленості Немирівського міського голови Віктора Качура у залученні до виконання робіт саме ТОВ «Шляховик МКІ» (вочевидь мають місце значні «відкати»).

Найбільший цинізм і зухвалість проявилися при замовлені Немирівським міським головою Віктором Качуром фіктивного виконання робіт у ТОВ «Шляховик МКІ» у березні 2016 року. Фактично договір було підписано в кінці березня 2016 року, а роботи по ремонту доріг прийнято по актам вже на початку квітня 2016 року. Однак, основним моментом є те, що відповідний ремонт було виконано ще восени 2015 року без жодного втручання Немирівської міської ради. Описане чітко демонструє, що бюджетні кошти Немирівської міської ради безпідставно перераховуються ТОВ «Шляховик МКІ» без здійснення будь-якого ремонту на підставі фіктивних документів.

З прикрістю змушені інформувати Вас про відсутність результатів розслідування правоохоронними органами кримінальних проваджень, щодо фактів привласнення та розтрати бюджетних коштів посадовими особами Немирівської міської ради.

Вказані кримінальні провадження були порушені в квітні 2016 року за заявами депутатів Немирівської міської ради, які виявили зухвале розкрадання бюджетних коштів.

Відтак, вже понад три місяці правоохоронні органи Вінницької області достеменно володіють інформацією про незаконні дії Немирівського міського голови Віктора Качура, однак жодної протидії не вчиняють а розкрадання і надалі зухвало здійснюється.

Зухвалість та цинізм Немирівського міського голови Качура В.М. продовжують вражати.

Так, в місцевій газеті "Прибузькі новини" (оригінал газети додається) була опублікована інформація про факти привласнення коштів, майна та землі сімейством Качурів з 2008 по 2016 роки через підставних осіб. З метою подальшого приховування своєї незаконної діяльності Немирівським міським головою Віктором Качуром з липня 2016 року постійно залучається новий підрядник для ремонту доріг – ТОВ "ДБК "КАРВІС" (код ЄДРПОУ 40501119). Цинізм полягає у тому, що змінилася лише назва, але не суть, оскільки власниками як ТОВ "Шляховик МКІ" так і ТОВ "ДБК "КАРВІС" є одні й ті ж особи – Карен та Сумбат Оганесян.

При цьому, Немирівським міським головою Віктором Качуром за короткий період часу новому підряднику ТОВ "ДБК "КАРВІС" вже переведено близько 380 000 (триста вісімдесят тисяч гривень) бюджетних коштів.

Наразі сесіями Немирівської міської ради не надається згоди на перекидування коштів на ремонт вулиць міста із інших затверджених бюджетних програм, поза межами виділених 3 000 000 (трьох мільйонів) гривень на 2016 рік в рамках затвердженого бюджету міста.

Одначе, станом на сьогоднішній день на ремонт доріг Качуром В.М., витрачено вже понад 4 000 000 (чотири мільйони гривень). Фінансування вказаних витрат Немирівським міським головою Качуром В.М. проводяться виключно за допомогою рішень виконкому, без жодного погодження таких дій сесією міської ради.

Існує інформація, що Немирівським міським головою Віктором Качуром до кінця 2016 року планується профінансувати фіктивний ремонт доріг через підставну фірму Сумбата Оганесяна ще на 2 500 000 (два мільйони п’ятсот тисяч гривень) бюджетних коштів.

В порушення вимог Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» жодні проекти рішень, що підготовлені депутатами міської ради, в тому числі і щодо обмеження у розпорядженні бюджетними коштами без відому ради (копії документів додаються) міським головою Качуром В.М. не виносяться на розгляд сесії міської ради.

Повідомляємо, що і попередній мер м. Немирова Олександр Качур (син нинішнього мера) так само здійснив значну розтрату бюджетних коштів виконуючи ремонт доріг в м. Немирові. Вказана розтрата була чітко виявлена та зафіксована Державною фінансовою інспекцією у Вінницькій області, в наслідок чого було видано лист-вимогу №02-08-25-15/4515 від 25 червня 2013 року, яким Немирівську міську раду було зобов'язано повернути до бюджету близько 5 000 000 (п’ять мільйонів гривень).

Крім того, по факту вказаної розтрати незаконного витрачання бюджетних коштів в липні 2013 року, було відкрито низку кримінальних проваджень.

Однак незважаючи на чітке фіксування Державною фінансовою інспекцією факту розтрати бюджетних коштів, правоохоронні органи Вінницької області не притягнули винних осіб до відповідальності.

Вищевикладене беззаперечно доводить, що, має місце системне збагачення однієї сім’ї Качурів на розтраті бюджетних коштів, які повинні витрачатись на ремонт доріг міста Немирова.

При цьому вказана незаконна діяльність вчиняється при повній обізнаності про неї правоохоронними органами Вінницької області.

З огляду на вищевикладене,–

П Р О С И М О:

1.​ Прийняти звернення до розгляду.

2.​ Забезпечити об'єктивне та всебічне розслідування правоохоронними органами фактів протиправної діяльності Немирівського міського голови Віктора Качура.

3.​ Розібратися та відреагувати на тривалу бездіяльність правоохоронних органів Вінницької області, які розслідують факти протиправної діяльності Немирівського міського голови Віктора Качура.

4.​ Вчинити дії по недопущенню подальшого привласненні та розтрати бюджетних коштів Немирівським міським головою Віктором Качуром.

5.​ Поінформувати нас про розгляд даного звернення»

Копії таких же листів депутати послали і  Прем'єр-міністру України, Голові Державної фіскальної служби України, та   Голові державної аудиторської служби України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *