Вінничанин готує колекцію боксерських міні-рукавичок до рекорду України

Новини Вінниці

«Конкорді» – так називається мистецький проект над яким працює 20- річний Анатолій Гайструк  і символізує єдність.

– Це єдність між країнами Європи та людьми світу.  Досить сперечатись, сваритись та воювати, хочеться миру та радості, – каже організатор проекту Анатолій Гайструк. Тому ми вирішили на боксерських рукавичках нашити орнаменти країн Європи, ну і про Україну не забули.

На боксерських міні рукавицях розміром 14 на 5 см, нашивається лляна тканина, а вже на ній вишито орнаменти різних країн Європи.

– Хоча країн Євросоюзу 28, ми вишили 30 рукавичок. 28 –  прикрашені вишивкою, характерною для тієї чи іншої країни, при чому це не обов’язково якийсь національний орнамент. Це своєрідна символіка, яка розкриває характер країни або є у ній впізнаваною і популярною , – каже мистецтвознавець та куратор проекту Оксана Нестерович. –  Ще одна рукавичка присвячена Україні, а  тридцята – із прапором Євросоюзу.

Вишивають рукавиці – 2 жінки-вишивальниці. Роблять це на лляному полотні за схемами Анатолія Гайструка. На кожний виріб вишивальниці витрачають від 3 до 7 днів.  Колекція створюється уже впродовж 6 місяців.

– Це хоч копітка, зате дуже цікава робота, – каже вишивальниця Рада Петренко. – Дізнаєшся історію вишивки, мотив ну і спосіб та характер вишивання. Найважча і, напевно, найкраща вишивка у французів. Це вишивка – «рішельє». Спочатку на тканині малюється малюнок, потім обшиваємо його нитками по контуру, згодом з’єдунуємо між собою таким «павучком» і коли уже все зашито, акуратно вирізаємо серединки , щоб дірочки були. У даному випадку винограду. Шиємо нитками, характерними для тієї чи іншої країни, а манжетки біля рукавиці – у національних кольорах.

Сьогодні, 11 липня, колекцію представлять на національний рекорд України у номінації «Мистецтво».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *