Як у Вінниці вирішують “сміттєву” проблему Сегрій Моргунов розповів в ефірі 1+1

Новини Вінниці

Вінницький міський голова Сергій Моргунов розповів в ефірі передачі «Право на владу», що десять років тому у Вінниці була жахлива проблема із переробкою сміття. Однак протягом цього часу у місті розробили цілий комплекс заходів, щоб уникнути трагедії, яка сталася на Грибовицькому сміттєзвалищі.

Сергій Моргунов розповів, що раніше на полігоні у Стадниці, куди вивозилося сміття з обласного центру, теж були багатометрові тліючі гори сміття, в яких навіть жили бомжі, вириваючи собі там нори.

«У 2006-му році, коли мером став Володимир Гройсман, міськрада створила комунальне підприємство "Ековін", яке не тільки зайнялося збором і вивезенням сміття, а й стало реалізовувати стратегію щодо приведення в порядок полігону», – сказав Сергій Моргунов.

Спочатку міська влада з'їздила до польського Кельце, де вивчила місцевий досвід. Потім в Стадниці провели дегазацію полігону, рекультивацію. Поетапно почали бурити свердловини і сьогодні таких там вже 22 і видобувається газ. Інвестори з Німеччини, яких місто залучило до співпраці, вклали майже два  мільйона євро в будівництво на полігоні когенераційної установки з вироблення електроенергії і теплової енергії. Рік тому у Вінниці почали організовувати роздільний збір сміття.

До речі, саме за рахунок цих технологій вдається тримати ціну на вивіз сміття незмінною вже кілька років – 10.73 грн з людини на місяць. І платять майже 90% вінничан, хоча ще років 6 тому таких було менше половини.

На закінчення Сергій Моргунов сказав, що він розмовляв з Володимиром Гройсманом та прем'єр-міністр попросив його поділитися досвідом і технологіями з мером Львова Андрієм Садовим або його заступниками, якщо вони звернуться з таким проханням.

«Ми готові допомогти – все розповісти і показати», – підсумував Сергій Моргунов.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *