Олександр Домбровський: «Судова система повинна стати деполітизованою та декорумпованою – я за це проголосував»

Інтерв'ю Новини Вінниці

Сьогодні, 2 червня, Верховна Рада України  335 голосами підтримала зміни до Конституції щодо судової реформи. Фракції Радикальної партії і "Самопомочі"ці зміни не підтримали. 

–    Сьогодні ми ухвалили надзвичайно потрібний та актуальний Закон, – коментує своє голосування у парламенті народний депутат від Вінниччини Олександр Домбровський. –  Скільки часу в країні – не тільки в парламенті, а й в усьому суспільстві – точаться розмови про корупційність нинішньої судової влади, про заангажованість суддів та їхню некомпетентність. Це підтверджують факти та цифри: значна кількість суддів не підтверджує свою відповідність обійманій посаді – понад 40% з них не пройшли Вищу кваліфікаційну комісію.  Народ справедливо обурюється невиправданими статками представників української Феміди. Прийнятий Закон має  розірвати це порочне коло та забезпечити  прихід у судову систему через відкриті конкурси нових фахівців та залишити в ній достойних суддів.  Судова система, нарешті, повинна стати деполітизованою.

–    Проте, у парламентській залі низка нардепів у своїх виступах зазначали, що документ ще «сирий», вимагає доопрацювання і має певні заперечення…

–    Жодний законопроект під час його прийняття не буває досконалим та ідеальним. Правки можна вносити й коли він запрацює. Життя ж не стоїть на місці, ми рухаємося, тому в процесі завжди треба робити якісь коригування. Але, якщо хочеш пройти тисячу кілометрів, спочатку треба подолати хоча б один. 

–  На Вашу думку, чому фракції «Самопомочі» та Радикальної партії Олега Ляшка, які так пристрасно закликають до боротьби із корупцією, так критикують судову систему, сьогодні не підтримали зміни у цій системі? 

–    Я не розумію їхньої позиції. Переконаний, не можна позиціонувати себе  антикорупціонерами і в той же час не голосувати за закони, спрямовані на подолання корупції.  І їхні аргументи  мене  не переконують.

Довідка. За даними сайту Ради, серед "радикалів" кнопку "за" натиснув лише Артем Вітко, якого Олег Ляшко вимагає виключити зі своєї  фракції. Юрій Шухевич проголосував "проти". Інші утрималися або не голосували. У "Самопомочі" всі утрималися.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *