Землями мають розпоряджатися люди на місцях, а не чиновники в Києві

Статті

19 квітня Верховною Радою схвалено в першому читанні законопроект № 4355 від 31 березня 2016 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель».

Оскільки я є одним з ініціаторів цього законопроекту, хочу зазначити, що цей документ містить необхідні  положення, які дозволять значно посилити громадський контроль на місцях та дозволить ефективно впливати на раціональне використання земель, попереджати випадки зловживань із земельними ресурсами та законодавством.

Я переконаний, що громади на місцях краще знають, кому надати в оренду певну земельну ділянку, хто її ефективніше використає і заплатить вигіднішу орендну плату та принесе найбільші надходження до місцевого бюджету. А сьогодні земля, яка належить народу роздається чиновниками в Києві, і ціна позитивного вирішення складає 300 доларів за гектар.

Законопроект вирішує два важливих питання для управління державними земельними ресурсами – розпорядження землями, а також державного контролю за використанням та охороною земель. Ці питання вже давно стали темою для спекуляції та корупції, тому потрібно, раз і назавжди прийняти рішення щодо розпорядника цими землями на рівні територіальних громад. Крім того, цей законопроект вплине на  добровільне  об’єднання територіальних громад в регіонах, які зможуть через додаткові надходження до місцевих бюджетів мати кошти на розвиток сільської інфраструктури.

Хочу наголосити, що в цьому законопроекті немає жодного натяку на тотальний продаж землі, оскільки вважаю в таких складних економічних умовах, що перебуває наша держава, взагалі, піднімати це питання є повним безглуздям.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *