Начальник УСБУ Вінниччини: «Питання будуть і до тих, хто перевіряв Шевцова, і до тих, хто з ним працював раніше»

Інтерв'ю Новини Вінниці

Сьогодні, 19 березня, Вінницький міський суд  розглядає питання про обрання запобіжного заходу колишньому керівнику Національної поліції Вінничини Антону Шевцову. Про це ще зранку повідомила у Facebook речниця Служби безпеки України Олена Гітлянська.

– Шевцову повідомлено про підозру в скоєнні злочину, передбаченого частиною 1 статті 111 Кримінального кодексу України (державна зрада), – додала речниця спецслужби.

Цю інформацію підтвердив і начальник УСБУ України у Вінницькій області генерал-майор Сергій Ратієв, коментуючи представникам ЗМІ останні події, пов’язані з Антоном Шевцовим.

– 17 березня при спробі перетину українського кордону в пункті «Синьківка» на Черніговщині було затримано Антона Шевцова, – сказав генерал-майор. – При ньому були деякі речі та матеріали, які сьогодні вивчаються, та квиток на літак в один бік – до Москви.

За словами Сергія Ратієва, в Антона Шевцова при собі було також два паспорти – закордонний та внутрішній український. Екс-начальник поліції Вінниччини спротиву при затриманні не чинив, все відбувалося спокійно.

Чому Шевцова затримували, адже, попри те, проводилася його перевірка Службою, він не був на підписці про невиїзд?

– Так, на підписці він не був, але напередодні – 16 березня – на підставі повідомлень відносно нього було розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.111 – «державна зрада».

Шевцов про це вже знав?

– Ні, не знав. Але це людина, яка складала Присягу Україні, і певні його дії цьому не відповідають.

Сергій Ратієв також повідомив, що вчора, 18 березня, о 21-й годині Антону Шевцову було повідомлено про підозру. Начальник УСБУ Вінниччини не виключає, що статтю, що інкримінується Антону Шевцову в ході слідства може бути перекваліфіковано:

– Можливо, це будуть ст.109 ККУ (дії, спрямовані на насильницьку зміну влади) та ст..110 (посягання на територіальну цілісність держави).

Нині ж, пояснює Сергій Ратієв, слідчий та прокурор клопотатимуть про тримання  Шевцова під вартою терміном до двох місяців. Нагадаємо, Вінницький міський суд відхилив клопотання захисту Антона Шевцова щодо його неправомірне затримання.

– Чи не суперечить закону саме призначення Антона Шевцова, який ще не пройшов переатестацію, на посаду начальника обласної поліції?

– Будемо вивчати, чому відбулося таке призначення. Думаю, це сталося тому, що нині відбуваються зміни у законодавстві.

Одну перевірку Антон Шевцов таки пройшов, про що він сам повідомляв журналістам. І цю перевірку здійснювала СБУ, більше того – Шевцов пройшов тестування на поліграфі…

– По-перше, то була перевірка за власним бажанням самого Шевцова. Це не те саме, що проводиться зараз. По-друге, нині можуть бути питання не тільки до тих, хто його призначав, перевіряв, але й до тих, з ким він працював раніше.

Вам відомо, скільки насправді часу Антон Шевцов був у зоні АТО в батальйоні «Луганськ-1»?

– Я не назву вам зараз точних дат, але знаю, що він був там двічі з перервою: перший раз – протягом місяця, вдруге – протягом двох місяців.

Чи перевозив Антон Шевцов свою родину з Севастополя до Вінниці, як він це казав журналістам?

– У Вінниці його родини не було, дружина з дитиною були в Києві.

Щодо відстороненого від посади Олександра Селіверстова,  заступника Антона Шевцова, теж ведеться перевірка?

– По Селіверстову ніякої перевірки в нас немає.

А чому Шевцова перевіряє саме УСБУ Вінниччини?

– У Вінниці проводяться слідчі дії, але СБУ – це цілісна структура, по справі працюють і в Києві, і в Чернігові, де Антон Шевцов був начальником міської поліції.

Сергій Ратієв також зазначив, що, загалом, з початку року на Вінниччині кримінальне провадження, яке стосується Шевцова, за статтею «державна зрада» – стало вже дев’ятим. Попередні вісім – стосуються військовослужбовців, які не виконавши наказу, залишилися на території окупованого Криму. 

1 коментар на “Начальник УСБУ Вінниччини: «Питання будуть і до тих, хто перевіряв Шевцова, і до тих, хто з ним працював раніше»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *