Вінничанам варто знати: грошова допомога при виході на пенсію, не враховується при обчисленні пенсії

Новини Вінниці

Вінницький апеляційний адміністративний суд відмовив держслужбовцю  у задоволені позову до УПФ України у м. Хмельницькому про визнання протиправними дій щодо відмови включити до заробітної плати, з якої  обчислюється пенсія, суму одноразової грошової допомоги.

Громадянка звернулась до органу Пенсійного фонду України із заявою здійснити перерахунок призначеної пенсії з урахуванням суми грошової допомоги, яка виплачується при виході на пенсію, розмір якої становить 10 посадових окладів. До заяви позивач додала довідку Департаменту соціального захисту населення Хмельницької облдержадміністрації про складові заробітної плати. Однак орган Пенсійного фонду України відмовив у перерахунку пенсії.

Як встановлено з листа, який надав відповідач, законні підстави для врахування грошової допомоги при виході на пенсію в розмірі десяти посадових окладів для обчислення пенсії відповідно до наданої довідки відсутні, оскільки зазначена допомога не є надбавкою або премією. Тому громадянка, сприймаючи відповідь як відмову, звернулась до суду за відновленням своїх прав.

ВААС зазначив, що відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» отримувані застрахованою особою суми виплат, з яких були фактично нараховані та сплачені страхові внески або збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, враховуються у заробіток (дохід) застрахованої особи для обчислення пенсії, незалежно від того, чи входять вони до структури заробітної плати.

Разом з тим суд зауважив, що до виплат, на які НЕ нараховується єдиний внесок  на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, належить одноразова допомога працівникам, які виходять на пенсію згідно із законодавством та колективними договорами (включаючи грошову допомогу державним службовцям та науковим (науко-педагогічним) працівникам), військовослужбовцям при звільненні з військової служби.

Тому суд дійшов висновку, що одноразова грошова допомога при виході на пенсію у розмірі 10 посадових окладів не може бути включена до розрахунку при обчисленні пенсії позивача, оскільки страхові внески з допомоги, яка була виплачена громадянці при звільненні, не стягувалися.

За інформацією: прес-служба ВААС

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *