Власник автомобіля не зобов’язаний сплачувати транспортний податок, якщо авто викрали, – ВААС

Новини Вінниці

Вінницький апеляційний адміністративний суд задовольнив позов громадянина до Вінницької ОДПІ ДФС у Вінницькій області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення щодо сплати транспортного податку.

Вінницька ОДПІ ДФС у Вінницькій області визначила позивачу суму податкового зобов’язання із транспортного податку в сумі 25000 грн. Позивач не погодився з вказаним зобов’язанням, оскільки  його автомобіль знаходиться в угоні. На підставі зазначеного звернувся до суду за захистом свого порушеного права.

Суд зазначив, що платником транспортного податку є фізичні та юридичні особи, які мають зареєстровані  в Україні власні легкові автомобілі.

З матеріалів справи судом встановлено, що у 2012 році за позивачем зареєстровано автомобіль. Однак, з 2015 року згідно з довідкою ДАІ такий автомобіль знаходиться в угоні.

Під час розгляду  справи ВААС зазначив, що норми  Податкового кодексу України дають теоретичні підстави для висновку про те, що обов'язок зі сплати транспортного податку існує в незалежності від того, що об'єкт оподаткування вибув з володіння власника поза волею останнього (викрадений). Такого висновку можна дійти у зв’язку з тим, що визначений законодавцем обов'язок сплати транспортного податку безпосередньо пов'язаний з фактом    реєстрації транспортних засобів за фізичними/юридичними особами.

Однак, таке буквальне тлумачення податковим органом та судом першої інстанції конкретної статті ПК України окремо від інших вимог законодавства, суперечить нормам, які встановлені Конституцією, загальними положеннями Податкового кодексу України.  Обов'язок власника сплачувати податок на майно (власність зобов'язує) кореспондується з можливістю такого власника володіти, користуватися та розпоряджатися таким майном. Варто також зауважити, що позивач внаслідок викрадення у нього транспортного засобу позбавлений можливості виконати вимоги законодавства України про зняття його з обліку та надати підрозділу Державтоінспекції автомобіль та номерні знаки на нього.

За результатами розгляду адміністративної справи суд дійшов висновку, що у разі протиправного вибуття автомобіля з володіння власника (зокрема, викрадення) у останнього припиняється обов’язок і щодо утримання  цього майна (зокрема, сплати транспортного податку) до моменту повернення власнику.

За інформацією:  прес-служба Вінницького апеляційного адміністративного суду

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *