У вінницьких військових та правоохоронців хочуть узяти зразки ДНК

Новини Вінниці

На Вінниччині готові допомогти МОЗ створити єдину прижиттєву та постморальну ідентифікацію всіх військовослужбовців Збройних Сил України, інших військових формувань та правоохоронних органів України. Таку пропозицію озвучив начальник управління організації заходів цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами і оборонної роботи Департаменту цивільного захисту ОДА Юрій Мельник.

– Це питання відноситься у компетенції МОЗ. Та ми готові сприяти у створенні такої системи. Зокрема, можна використати можливості Вінницького науково-дослідного еспертно-криміналістичного центру МВС України, який є одним із найпотужнішим в країні за матеріально-технічною базою та можливостями проведення відповідної ідентифікації. Також можна звернутися за підтримкою Вінницького обласного бюро судово-медичних експертиз, яке також має відповідні можливості, оскільки у попередні роки було проведено комплекс організаційних заходів щодо його належного матеріально-технічного забезпечення, – сказав Юрій Мельник.

Так, за його словами, є ціла система прижиттєвої ідентифікації військовослужбовців. Елементарними засобами є жетони. Додатково можна використовувати відбитки пальців, чіпи, індивідуальні номери. До цього переліку пропонується додати ще й ДНК.

– Ми вже вели з цього приводу перемовини з нашим НДЕКЦ. Щоб солдат чи правоохоронець, прийшовши на службу, здав аналіз ДНК, який буде поміщено в загальну базу. Нехай би такого, звісно, не ставалося, але в разі загибелі чи важкого поранення, коли людина не має при собі документів і втратила пам’ять, її могли ідентифікувати, – пропонує Юрій Мельник.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *