Меморіальну дошку загиблому лікарю-«кіборгу» відкрили у Вінницькому медуніверситеті

Новини Вінниці

Меморіальну дошку загиблому в АТО "кіборгу", начальнику медичної служби 90-го батальйону, лейтенанту Олександру Кондратюку, відкрили сьогодні, 20 січня, у Вінницькому національному медичному університеті. Тут він навчався з 2003 по 2010 рік. Віддати шану загиблому прийшли вдова та донька, з усіх куточків України приїхали бойові товариші, а також одногрупники, студенти, керівництво міста й області.

«Ця паскудна війна відібрала у нашої родини найдорожчу людину. Саша був чудовим чоловіком, сином і найкращим батьком, чудовим другом, лікарем за покликом серця – це було покликанням його душі, він цим жив. Він любив Україну, щоб дай Боже кожному так любити свою Батьківщину. Був завжди там, де був потрібен – перший Майдан, другий.  Почалася війна – і він пішов  добровольцем. Це був його вибір, він хотів захищати свою Україну. Кажуть, що людина вдачлива, якщо їй пощастило народитися в чудовій державі, чудовій сім’ї, і коли її навчають мудрі вчителі. Саша вважав себе вдачливим. Він пишався, що навчався у Вінницькому національному медичному університеті і сьогодні університет може пишатися, що Саша навчався саме тут, – сказала на відкритті вдова Мирослава Кондратюк. – Я вдячна волонтерам за підтримку і з особливим трепетом хочу звернутися до побратимів, які сьогодні зі всієї України приїхали сюди. Пам’ятайте, ви привезли у свої домівки найціннішу нагороду – життя, цінуйте її. І сьогодні ваша відданість один одному – це ваша сила, це сила і міць нашої держави. Саме тому ми переможемо».

Того дня – 20 січня 2015 року – на території аеропорту загинуло 58 людей, згадує начальник медпункту 90-го батальйону Володимир Мрещук, котрий із Олександром рятував життя побратимів.

«Він був начмедом нашого батальйону. У той день Саша з групою поїхав забрати поранених з аеропорту. Були проблеми з евакуацією, і вони потрапили під обстріл. Частина хлопців потрапила в полон, багато загинуло», – розповів Володимир Мрещук.

Меморіальну дошку відкривала донька  «кіборга» – шестирічна Ангеліна. Нещодавно вона з матір’ю отримала батькову нагороду – орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (посмертно). Нині вона мріє стати лікарем – як тато.

Хвилиною мовчання та квітами у медуніверситеті вшанували Олександра Кондратюка й усіх загиблих «кіборгів».

Довідка: Олександр Кондратюк народився у 1982 році на Черкащині. Після закінчення університету кілька років працював дитячим лікарем у містечку Шпола Черкаської області, згодом – у Києві.

Поховали «кіборга» майже через місяць після загибелі – 11 лютого в місті Шпола. Рідні до останнього сподівалися, що Олександр потрапив у полон.

16 січня, Президент України Петро Порошенко посмертно нагородив Олександра Кондратюка орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. 

1 коментар на “Меморіальну дошку загиблому лікарю-«кіборгу» відкрили у Вінницькому медуніверситеті

  1. Загинув за владу багатих,прислужився Вальцманам-Гройсманам і світовому каганату,піщов воювати проти таких самих русичів за інтереси америкосів -херррой

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *