РФ заробила на краденому українському зерні мільярд доларів

Новини Вінниці Новини України

Зерно, вкрадене з окупованих територій України, Росія продає з 2022 року. Цей нелегальний бізнес охоплює широку мережу партнерів РФ, включно з компаніями, пов’язаними з відповідальними за російське вторгнення фірмами та Революційною гвардією Ірану. Про це йдеться в матеріалі The Wall Street Journal, передає Європейська правда. 

До цієї схеми також залучений кримський бізнесмен Ганага, чия компанія Agro-Fregat LLC співпрацює з Сирією, Ізраїлем та Об’єднаними Арабськими Еміратами. У першій половині 2024 року росіяни відправили 15 кораблів з 81 тис. тонн пшениці до Туреччини з Маріуполя. Водночас влада Туреччини повідомляє, що заборонила суднам проходити з окупованих українських терміналів і співпрацює з Києвом для блокування незаконної торгівлі. 

Продаж награбованого допомагає Росії справлятися з економічним тиском санкцій і фінансувати війну. Повідомляється, що більшість викраденого експортували маленькими кораблями або по землі. Загальна вартість вкраденого росіянами зерна може сягати 6,4 млрд доларів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *