Більше не посадять “за шоколадку”. Верховна Рада декриміналізувала крадіжки до трьох тисяч гривень

Новини Вінниці

Відтепер крадіжки на суму до 3028 гривень розглядатимуться як адміністративні правопорушення, а не кримінальні злочини. Раніше така межа становила 302 гривні.

Законопроєкт Верховна Рада ухвалила в першому читанні в травні цього року, а 18 липня депутати підтримали його в цілому. Оновлене законодавство набуває чинності наступного дня після його публікації.

Зміни коригують редакцію статті 51 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП). Зокрема, змінено розмір крадіжки, шахрайства, привласнення або розтрати, які вважаються дрібними. Раніше дрібною вважалася крадіжка на суму до 302 гривень, що відповідало 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян у 2024 році. Відтепер ця межа становить 3028 гривень (два неоподатковуваних мінімуми).

За дрібну крадіжку передбачено штраф від 850 до 1700 гривень, або від 20 до 30 годин громадських робіт, або до п’яти діб адмінарешту. Якщо ж крадіжка оцінена від 757 до 3028 гривень, штраф становитиме від 1700 до 5100 гривень. Можливе покарання: від 30 до 40 годин громадських робіт, або до одного місяця виправних робіт з відрахуванням 20% заробітку, або від п’яти до десяти діб адмінарешту. За повторну крадіжку протягом року штраф зросте до 8500-17000 гривень, або альтернативне покарання.

Неспівмірне покарання

На початку російського повномасштабного вторгнення Верховна Рада ухвалила закон, що посилив відповідальність за майнові злочини в умовах воєнного стану. Тепер крадіжка кваліфікується як тяжкий злочин із покаранням до восьми років позбавлення волі. У пояснювальній записці до нового закону депутати зазначили, що покарання за крадіжки має бути справедливим і відповідати ступеню суспільної небезпеки злочину.

Джерело: https://socportal.info

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *