Як народні депутати з Вінниччини голосували за легалізацію грального бізнесу

Новини Вінниці Новини України Статті Топ

Сьогодні, 14 липня, 248 народних депутатів підтримали у другому читанні та в цілому досить суперечливий законопроект №2285-д “Про державне регулювання діяльності з організації та проведення азартних ігор

“Слуга народу” віддала 224 голоси “за”, ОПЗЖ – 0, жодного голосу “за” не дали “Європейська Солідарність”, “Батьківщина” та “Голос”, із партії “За майбутнє” було чотири голоси, з “Довіри” – 18, підтримали законопроект і двоє позафракційних.

Як більшість їхніх колег з владної фракції, “за” проголосували члени “Слуги народу” від Вінниччини Максим Пашковський, Анатолій Драбовський та Ірина Борзова. В унісон зі своєю фракцією “Батьківщина” “проти” проголосував Олег Мейдич, Петро Юрчишин із депутатської групи “Партія “За майбутнє” утримався, Микола Кучер, Геннадій Вацак та Лариса Білозір, які входять до групи “Довіра”, підтримали легалізацію азартних ігор.

Новий Закон, зокрема, запроваджує кримінальну відповідальність за організацію азартних ігор без ліцензії та дозволяє розташовувати зали з гральними автоматами лише у готелях, які мають три, чотири або п’ять зірок.

Ним також передбачається регулювання лотерей. Документ вводить вікові обмеження і дозволяє грати в азартні ігри особам, старшим 21 року. Запроваджуються обмеження реклами гральних закладів, зокрема забороняється рекламувати азартні ігри як спосіб легкого збагачення.

Передбачено, що відстань гральних залів від шкіл має становити не менше 500 метрів.

За підрахунками профільного комітету, в бюджет від легалізації азартних ігор в перший рік надійде від 2,5 до 4 млрд грн. У законі про держбюджет-2020 вже передбачено надходження від ліцензій в розмірі 4,4 млрд грн, які будуть спрямовані в спецфонд. Все, що перевищить цю суму, піде на субвенцію місцевим бюджетам на фінансування різних освітніх і медичних програм.

Разом з тим, жорстко розкритикували законопроект народні депутати від “Європейської Солідарності”.

“Це непотрібна і жахлива ідея, яка покликана лише для того, щоб забирати гроші у бідної частини населення. Нам обіцяли Лас-Вегас, але ми отримаємо казино в кожному підземному переході. І там не буде інвестиції і іноземців, які будуть приїжджати. Гроші будуть програвати ті, у кого їх і так немає. Ломбарди, автомати і мікрокредити ― три кити економічної політики Зеленського. Зараз усім нам треба думати не про гральні автомати, а про автомати для наших військових”, – пише у Facebook народний депутат Олексій Гончаренко.   

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *