Інгредієнти для опари: молоко (500 мл), пресовані дріжджі (40 г) або сухі (15 г), цукор (1 ст. л.), борошно (8 ст. л.).
Інгредієнти для тіста: опара, яйця (2 шт.), цукор (160 г), ванільний цукор (10 г), вершкове масло (100 г), борошно (1 кг), куркума (1/4 ч. л.), родзинки (100 г), цедра (1 ч. л.).
Інгредієнти для начинки: шоколадна паста (100-150 г на одну паску).
Інгредієнти для глазурі: вершки 30-33% (80 мл), чорний шоколад (100 г).
Форми для пасок діаметром 11 см – 6 шт.
Приготування:
Для приготування опари виливаємо в глибоку миску тепле молоко. Додаємо в нього пресовані дріжджі та ложку цукру, перемішуємо, щоб усі інгредієнти розчинилися.
Потім додаємо 8 ст. л. борошна (від загальної кількості) і перемішуємо вінчиком. Повинно вийти рідке тісто, як на млинці.
Накриваємо опару чистим рушником та залишаємо у теплому місці на 1 годину.
Через зазначений проміжок часу додаємо в опару яйця, ванільний та звичайний цукор, куркуму та розтоплене вершкове масло (воно не повинно бути гарячим). Все ретельно перемішуємо.
Потім поступово додаємо борошно і починаємо замішувати тісто спочатку ложкою, а потім руками.
Змащуємо робочу поверхню та руки олією і продовжуємо вимішувати тісто (руками – 30 хвилин, у кухонній машині – 10-15 хвилин).
Знову відправляємо тісто у велику миску, змащену олією, накриваємо харчовою плівкою або рушником. Залишаємо у теплому місці приблизно на 2 години.
Через зазначений проміжок часу обминаємо тісто і додаємо в нього родзинки або сухофрукти, апельсинову або лимонну цедру – вмішуємо в тісто.
Беремо невеликий шматок тіста, формуємо з нього кулю і викладаємо в паперову форму для випікання – так, щоб тісто займало приблизно одну третину форми. Потім формуємо інші паски.
У кожній пасці робимо отвір, щоб з нього виходило повітря, і паска була рівною.
Накриваємо харчовою плівкою та залишаємо в теплому місці на 1 годину. Потім змащуємо верхівки збитим жовтком.
Ставимо в розігріту духовку і випікаємо паски за температури 165°С приблизно 40 хвилин.
Секрет шоколадної начинки:
Готові паски виймаємо з духовки та чекаємо, поки вони охолонуть. Потім акуратно вирізаємо верхівки з тіста ножем, тісто прибираємо, а верхівку залишаємо. Серединку паску наповнюємо шоколадною пастою – для цього її необхідно спочатку трохи розтопити та перекласти в кондитерський мішок. Зверху накриваємо верхівкою.
Для глазурі беремо вершки та шоколад, розтоплюємо його до однорідної консистенції. Наносимо на верхівки пасок і прикрашаємо мигдальними пластівцями.
Подаємо оригінальні паски з начинкою до столу та насолоджуємося смаком.