Для українців діятимуть нові правила доступу до кордону – що відомо

Новини Вінниці Новини України

Розповідаємо, кому з громадян потрібно буде отримувати спеціальний дозвіл, аби потрапити в прикордонну смугу.

В Україні тепер в’їзд в прикордонну смугу, яка визначатиметься проміжком до 5 кілометрів, буде здійснюватися за спеціальними дозволами. Таке нововведення не торкнеться громадян, які прямують до пунктів пропуску та тих, хто їде транзитом.

Відповідна Постанова Кабінету міністрів України від 7 грудня 2023 року №1292 з’явилася на сайті Урядового порталу.

Документ передбачає пропуск в прикордонну смугу українців та іноземців лише з дозволу Державної прикордонної служби. Йдеться про осіб, які в’їжджають, перебувають, проживають та проваджують роботи на цій території. Для того, аби отримати такий дозвіл, потрібно подати заяву до прикордонної служби в паперовій або електронній формі.

Кому не потрібно отримувати дозвіл

  • – Чиновникам.
  • – Співробітникам спецслужб.
  • – Особам, які в’їжджають у прикордонну смугу з метою перетину державного кордону в пунктах пропуску.
  • – Водіям вантажних автомобілів та супроводжуючим особам, які в’їжджають у прикордонну смугу з метою здійснення мультимодального перевезення.
  • – Особам, рух яких починається та закінчується за межами прикордонної смуги, що рухаються автомобільним транспортом дорогами загального користування державного значення, залізничним транспортом, який проходить по ділянках місцевості, де встановлено прикордонну смугу, без виконання зупинок та виходу на залізничних станціях.

Новий пункт пропуску на кордоні з Польщею

Через страйки на польсько-українському кордоні було ухвалене рішення щодо запуску нового прикордонного пункту “Угринів – Долгобичув”, який запрацював з 4 грудня 2023 року. Ним користуватимуться порожні вантажівки з масою понад 7,5 тонн (за винятком порожніх неочищених цистерн), які прямують до Польщі.

Оскільки найближчим часом КПП працюватиме в тестовому режимі, водіям не потрібно буде реєструватись у чергу для перетину кордону, а пропускати поки що планують понад 100 вантажівок на добу.

Такий крок є першим у процесі розблокування кордону, скорочення черг та підвищення пропускної здатності на польсько-українському кордоні, а також він безпосередньо спрямований на прискорення руху вантажівок.

Повідомляють progroshi.news

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *