Відмінності моторної оливи класів 5W-40 та 5W-30

Новини Вінниці Статті

Якщо говорити про відмінності моторної оливи 5W40 від 5W30, то в першу чергу потрібно відзначити, що в них однакові характеристики відповідають за запуск двигуна в зимовий період.

Відмінності моторної оливи класів 5W-40 та 5W-30

Моторна олива призначена для захисту двигуна від високих температур і залишків палива, які можуть збиратись у системі. Також важлива здатність вимивати та вбирати пласти нагару, які можуть забити агрегат. Найпоширенішими стали модифікації 5W-30 та 5W-40, адже вони практично всесезонні.

Різниця між оливами 5W-30 і 5W-40

Перша частина маркування «5W» позначає в’язкість рідини за мінусових температур. Буква «W» так і розшифровується — «winter», тобто мастило підходить для використання в морози. Цифри позначають максимально низьку та високу температуру, при якій мастило буде зберігати робочі властивості.

За класифікацією SAE, що нижче число перед літерою «W», то нижчу температуру витримує рідина, не замерзаючи та даючи змогу запустити двигун. Показник «5» означає, що змащувальний матеріал не втрачає своїх властивостей за морозу до -30 °C, чого із запасом вистачає для помірного клімату України. Тут рідко бувають морози більші за -20 °C, тому можна спокійно користуватись одним із наведених типів мастила.

Головна різниця полягає в літньому періоді, адже друга цифра позначає діапазон плюсових температур у теплу пору року. Тобто олива 5W-40 може працювати до +40 °C, а 5W-30 — до +30 °C. Проте реальні показники можуть бути нижчими, адже на них впливають також умови експлуатації. Тож для південних регіонів, де в спеку температура сильно зростає, краще вибирати мастило з вищим «літнім» значенням.

Моторна олива 5W-30 рекомендовано для нових малотоннажних двигунів, як на легкових автомобілях, кросоверах і мінівенах. Воно вважається всесезонним, та найкращі показники демонструє саме взимку. У нього низький рівень в’язкості та прекрасні робочі характеристики.

Мастило 5W-40 оптимально працює влітку та в міжсезоння. Вона густіша й чудово поводиться за значного розігріву. Також її рекомендують для двигунів із великим пробігом, зі зношенням до 75%. Мастило щільно заповнює люфти між деталями, забезпечуючи продуктивну роботу.

Як визначити потрібне мастило

Під час вибору варто скористатися такими порадами:

  1. Для бензинових і малопотужних дизельних двигунів підійде більш рідка версія.
  2. За значного рівня зносу та після серйозного ремонту краще вибрати густіший мастильний матеріал.
  3. За сильних морозів віддають перевагу 5W-30.
  4. Влітку краще вибрати мастило 5W-40, адже воно добре захищає від перегріву.

Ці мастила також підходять для автобусів, вантажівок і бусів. Вони практично універсальні, хоча є деякі особливості використання. Головна різниця між ними очевидна: 5W-30 — ідеальні для зими, а 5W-40 — справжня всесезонка для потужних і малопотужних двигунів, особливо зі значним пробігом та помітними проблемами в роботі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *