У США знайдено сліди дерев віком понад 300 мільйонів років

Новини Світу

Найдавніші з відомих науці скам’янілі залишки дерев знайдено в покинутому кар’єрі у місті Каїр, штат Нью-Йорк. Їхній вік може досягати 368 млн років.

Вчені вважають, що дерева становили частину лісу, що простягався далеко за сучасні межі штату, передає Бі-бі-сі. Ці залишки дерев на два або три мільйони років старші попередньої знахідки, зробленої в Гілбоа, також в штаті Нью-Йорк.

Знахідка проливає нове світло на еволюцію дерев.

Розкопки біля підніжжя гірського хребта Катскілл в долині річки Гудзон розпочалися більше 10 років тому.

Їх ведуть британські вчені із Кардіффського університету разом з американскии колегами з Бінгемтонского університету і музею штату Нью-Йорк.

За цей час вони вивчили більше 3 тис. кв м лісу і дійшли висновку, що у цьому лісі виростали як мінімум два класи вимерлих рослин – кладоксилієві і археоптерис. Третій вид ще належить визначити.

  • Це одне з найдавніших місць, де можна гуляти і відзначати сліди копалин дерев з середини Девонської ери, – говорить палеоботанік Кріс Беррі з Кардіфського університету.

Вчені також виявили дуже довге коріння, яке змінило те, як рослини і ґрунти вбирають воду.

  • Це дуже древній ліс з початку тих часів, коли планета ставала зеленою і ліси ставали частиною екосистеми Землі, – говорить Беррі.

Припускається, що ліс загинув в результаті потопу. Вчені знайшли в кар’єрі залишки викопних риб. Знахідки відносяться до епохи, коли планета покривалася лісами.

За словами палеоботаніка Беррі, вивчення кар’єру в штаті Нью-Йорк може наблизити вчених до розуміння того, як дерева еволюціонували і як вони поглинають вуглекислий газ (CO2) з атмосфери.

  • Ми чудово розуміємо, що ліси необхідні, а вирубка лісів і пожежі – негативні явища, – говорить учений. Професор Говард Фалкон-Ленг з Університету Роял Холлоуей в Лондоні впевнений, що знайдені скам’янілі дерева відносяться до найдревнішого з відомих науці лісів.
  • Може бути, у майбутньому виявиться ще давніший – палеонтологія сповнена сюрпризів!, – сказав він.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *