Музика, поезія, кримськотатарська та єврейська література: дещо з програми вінницького фесту «Острів Європа»

Новини Вінниці

Фестиваль малих мов, камерних літератур та локальних текстів «Острів Європа» чекатиме на вінничан та гостей з усіх-усюд з 14 по 16 червня. Дещо з таємниць програми нетривіальної культурної події організатори розкрили вчора, 16 квітня.

Центральним образом фестивалю, його символом незмінно є острів Кемпа, розташований у Південному бузі поблизу фонтану Roshen.

  • Фестиваль присвячений відчуттю простору як місцевого, так і загальноєвропейського, через метафору острову. Того самого острову, який є в центрі нашого міста і є за суттю і за формою символом нашого заходу, – розповів директор фестивалю Олександр Вешелені

На відвідувачів «Острову» цього року чекає три культурно-просвітницькі програми: кримськотатарська, єврейська та феміністична.

Символічно, що в рамках першої програми плануються читання кримськотатарської літератури на острові Кемпа, який колись також був півостровом.

  • Наш фестиваль – можливість заявити про себе, яким би «малим» ти не був, якою б малочисельною не була твоя нація, якою б екзотичною не вдавалась література. Читання кримськотатарською мовою на острові Кемпа це своєрідна алюзія, – сказав пан Вешелені

Єврейська програма буде присвячена класику ідишомовної літератури ХІХ століття Іхцаку Йоелю Лінецькому. Цей талановитий сатирик народився у Вінниці, і детально описав район Єрусалимка у своїх творах, тож оминути його увагою, вважають організатори, було б несправедливо. У місті відбудеться виставка, присвячена Лінецькому.

Феменістична програма – своєрідна данина жінкам у літературі. Організатори зауважують: навіть у ХХІ сторіччі жінці-літератору доводиться докладати чималих зусиль, щоб бути почутою і сприйнятою у своєму жанрі чи темі.

Крім того, на глядачів очікує насичена музична програма. Зокрема, зі своїм музично-поетичним проектом  Izdryk:LIVE виступить Юрко Іздрик, а Дмитро Лазуткін та Борис Севастьянов дуетом зачитають реп. Співачка Мар’яна Садовськая порадує концертом «Ніч тільки починається», а Павло Коробчук та гурт The Velvet Sun презентують проект «Емі Вайнгауз. Тіло та душа».

Інші таємниці програми команда «Острову Європа» відкриє трохи згодом.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *