Вчені у Каліфорнії розробили новий штам дріжджів, який можна використовувати для ефективного виробництва екстракту канабісу і виготовлення з нього медичних напоїв.
Завдяки невеликому додаванню цукру генетично модифіковані дріжджі запускають процес ферментації, продуктом якого стають чисті сполуки канабінолу включно з тетрагідроканабінолом, який викликає відчуття сп’яніння, а також непсихоактивний канабіліол. Ці сполуки використовуються в медицині при лікуванні хронічного болю і дитячої епілепсії, пише The Guardian.
Вчені, які вже запустили компанію з виготовлення напоїв на основі канабісу, кажуть, що процес відносно дешевший, безпечніший і не таких шкідливий для довкілля, ніж вилучення сполук з рослин марихуани.
Процес нагадує пивоваріння. Треба нагодувати дріжджі цукром. І вони починають виробляти канабінол замість спирту, – пояснив професор хімії Каліфорнійського університету Джей Кіслінг.
Джерело: УНІАН