У Вінницькому Центрі розвитку місцевого самоврядування, що створений за сприяння Програми « U–LEAD з Європою» та Мінрегіону, 20 жовтня відбулась дискусійна платформа «Яблуко у розвитку сільських територій» . До обговорення питань сталого розвитку громад, обміну думками та досвідом були запрошені представники Вінницької ОДА, голови та заступники голів ОТГ області, представники райрад та РДА, підприємці, аграрії, керівники фермерських господарств, а також науковці і експерти .
Вінницька область є провідним агарним регіоном країни , тож з огляду на децентралізацію та нові можливості громад , питання підтримки сільгоспвиробника та розвитку фермерства надзвичайно важливі. На думку учасників заходу, перспективним напрямком є розвиток кооперації на селі та збільшення доданої вартості сільськогосподарської продукції.
Вінницька область посідає лідируючі позиції в аграрній сфері. У нас широко представлено виробництво зернових, цукрова галузь, а також садівництво, де більшу частину займає вирощування яблук. У регіоні налічується 25 тис га садів, і з них понад 30% – це яблучні сади, що обробляються за інтенсивною технологією. Особливістю є те, що на Вінниччині у садівництві задіяні 57% особитих селянських господарств, тож розвиток фермерства є актуальним питанням. Найпотужніше вирощування яблук представлено у Барському, Тульчинському, Шаргородському районах, але і решта громад має сильні позиції в даному напрямку. Сьогодні важливо напрацювати механізми вирішення головних проблем розвитку галузі – це виробництво якісної стандартизованої продукції, збереження та переробка. Ми вміємо виростити, але не завжди вміємо реалізувати. Є певні рекомендації науковців, напрацювання Вінницясадвінпрому, Вінницького ЦРМС, експертів, відтак – необхідно все перевести в практичну площину і зосередитися на результатах. Варто рухатись і до органічного виробництва, адже цей напрямок має високу складову на європейських ринках, – зазначив Микола Ткачук, директор Департаменту АПК, екології і природних ресурсів Вінницької ОДА.
У ході дискусії учасники обговорили питання ціноутворення, стандартизації, новітніх технологій та кооперації у галузі садівництва.
В Україні кооперативний рух зосереджений на молочнотоварному та плодово-ягідному напрямках, але у них невеликі обсяги. Разом з тим, кооперація має широкі можливості, адже це об’єднання, яке дає можливість дрібним фермерам нарощувати потужності. Фактично, сімейні фермерські господарства є основою кооперації. У світі 500 млн фермерських господарств, це власники від 2 до 20 га землі, і всі ці утворення – сімейні. Останнім часом ми маємо розуміння з боку центральної влади і завдяки Уряду, влітку 2018 року, прийнято законопроект №6490, яким передбачаються пільги для фермерів. Встановлюється пільга на сплату ЄСВ на 10 років, частина – від 90% до 10% відшкодовується державою, передбачаються кошти на пряму підтримку фермерів в обсягах 500 тис грн до 5 років і з часом, ми сподіваємось на якісний розвиток кооперації в Україні, – повідомив Юрій Бакун, директор Національної асоціації дорадчих служб України.
Під час зустрічі учасники ознайомились із досвідом кооперації на Вінниччині. Про досягнення плодово-ягідного кооперативу у с. Снітків Мурованокуриловецького району розповів Віктор Ольшевський. З результатами останніх наукових напрацювань присутніх ознайомив Олександр Мельник, професор Уманського університету садівництва.
В ході дискусійної платформи учасники обговорення приділили увагу сільському туризму, як елементу для створення кластерів та залучення інвестицій. Про це розповів Олег Левченко, директор Вінницького ЦРМС.
Символом відомого Каліфорнійського кластеру Napa Valley, який представляє виноробство, є гроно винограду. Коли кожна ягода виконує свою роль і додана вартість отримується, якщо «гроно» працює як один механізм. Це і є принцип кластеру. Кластер Napa Valley вдало об’єднав виробництво, переробку, реалізацію та туризм. Сьогодні потрібно зібрати наукову думку, напрацювання асоціацій, підприємств постачальників та виробників і створити передумови для співпраці. Кластер – це об’єднання всіх зацікавлених сторін для створення конкурентного продукту, що буде працювати на громаду і на людей. Для Вінниччини, як виробника яблука №1, потрібна спільна стратегія, яка буде передбачати не тільки виробництво, а й переробку, без переробки ми залишимось сировинною базою, – зазначив Олег Левченко та запропонував ідею створення кластерного центру з метою брендінгу та просування продукції сільгоспвиробників Поділля.