Вишиті портрети Тараса Шевченка презентували у Вінниці

Новини Вінниці

У світлиці Вінницького літературно-меморіального музею Михайла Коцюбинського представили проект «Образ і слово Кобзаря у вишивці», у рамках якого відкрилася галерею вишитих портретів Тараса Шевченка та його крилатих висловів.

Над роботами упродовж року працювали 71 майстриня з Полтавщини та 7 активістів з Канева.

 

Усі разом вони використали приблизно 1500 моточків муліне, а це 36 тисяч метрів ниток. Майстрині створили понад 4,5 мільйони хрестиків. Кажуть, якщо їх викласти в ряд, то вийде 4500 кілометрів, а вишита площа складе щонайменше 20 квадратних метрів.

«Наш проект цілком міг би претендувати на рекорд України, але для подання заявки потрібні чималі гроші. Та й не заради грошей ми його створювали, а на знак пам’яті про заслуженого майстра народної творчості Григорія Кисіля. Він звернувся до мене задумом вишити портрети Кобзаря, які він розробив у своєму четвертому альбомі «Українська вишивка». Григорій Олексійович не дожив до реалізації своєю ідеї, але ми вирішили довести почату справу до кінця, – розповідає одна з активісток громадського Шевченківського комітету, народна майстриня Катерина Калініченко. – Вишивальниці працювали упродовж року. Перед роздачою пакетів вони отримали благословення. Згадується, як отець Олександр Гарай перед початком роботи сказав: «У митця Кобзаря зброєю було слово, а у вишивальниць воно міститься на кінчику голочки».

Точніше й не висловишся! Через рік священники освятили вже готові вишиті полотна і вони, як і мріяв Григорій Кисіль, поїхали містами України. А сьогодні завітали до Вінниці».

Під час відкриття відвідувачі мали можливість не лише роздивитися виставку, але й залишити свій хрестик на символічному полотнищі «Україна нас єднає». Як кажуть організатори, воно вже 16 разів побувало на Сході України, а тепер разом із експозицією презентується у містах, які приймають Шевченкову галерею «на колесах».

Після Вінниця виставка «Образ і слово Кобзаря у вишивці» попрямує до Одеси, а далі містами Півдня та Сходу України. Кінцевим маршрутом експозиції стане Канів, зокрема Шевченківський національний заповідник.

Олеся Шуткевич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *