На Вінниччині мистецький фестиваль вишиванок планують зробити міжнародним

Новини Вінниці

У селі Клембівці Ямпільського району 18 серпня відбувся фестиваль «Мамину сорочку пригорну до серця».

Щорічний фестиваль сорочок, виготовлених та вишитих клембівськими майстринями, започаткований у 2009 році. У фестивалі цього року брали участь рукодільниці з усіх районів області. На виставці-ярмарці був представлений національний одяг з подільськими візерунками різних історичних часів. А ще були рушники, скатертини, серветки, картини та вироби майстрів різних видів народного мистецтва.

Головний редактор журналу «Вінницький край», голова Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України Вадим Вітковський розповідає, що Клембівка споконвіку славиться своїми вишивальницями, а клембівська вишивка була навіть при царському дворі в Петербурзі. Цей факт підтверджують сучасні українські дослідження.

Олександр Прушевич у своїй статті «Народна вишивка в Подільській губернії» писав:

«В 70-х роках ХІХ ст. Текла Маньковська, дружина землевласника з Борівки звернула увагу на вишивку місцевих жінок. Вона замовляла вишиванки у селянок і продавала їх у Росії та інших країнах. В 1880 році жінки-рукодільниці з Клембівки отримали замовлення на виготовлення вишитої сукні імператриці. Таке саме замовлення було отримано в 1897 році. В той же час місцеві євреї почали купувати і продавати вишиванки. Як наслідок, збільшилась кількість виробів, але одночасно спад якості і погіршення стилю виробів. Після першої загальноросійської текстильної виставки в Петербурзі в 1902 році вироби клембівських рукодільниць почали продавати в Англії, Німеччині та Данії, що спричинило серійне та стандартизоване виробництво».

Організатори планують розширювати межі фестивалю «Мамину сорочку пригорну до серця». Сподіваються, наступного року фестиваль стане міжнародним.

За інформацією: vinrada.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *