З початку сезону на Вінниччині грибами отруїлися 27 жителів області.
«Всі дорослі, дітей немає. Летальних також. У порівнянні з минулим роком, ситуація не критична. Торік у цей період було 70 таких отруєнь», – розповідає заступниця начальника відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів ГУ обласної Держпродспоживслужби Олена Голубовська.
17 жителів області було госпіталізовано. Майже всі вони за словами Олени Голубовської вживали отруйні гриби, замість їстівних і не дотримувалися технології приготування грибних страв. «Ще одним фактором отруєння є те, що люди термічно не обробляють гриби. Вони їх просто смажать або солять, а насправді їх потрібно тричі проварити і тільки потім смажити», додає пані Олена.
Отруєння грибами характеризується тяжким клінічним перебігом і високою летальністю, що зараховує їх до найбільш небезпечних захворювань харчового походження. Симптоми помітні через 5-7 годин після вживання. Це – судоми, гострий біль у животі, нудота, блювання, запаморочення, сповільнений пульс. Найважче хвороба перебігає після отруєння блідою поганкою.
При перших ознаках варто негайно звернутися по допомогу до лікарні, зазначає заввідділення анестезіології та реанімації МКЛ №1 Ігор Пахно.
«Не потрібно промивати шлунок і займатися самолікуванням. У лікарні є апарати і реагенти, якими ми допоможемо швидше і якісніше».
Сьогодні Вінниччина на восьмому місці серед інших областей України за кількістю отруєнь грибами.
Відео: ТРК Вінтера