У Міністерстві охорони здоров'я України оприлюднили важливі правила для профілактики дизентерії. Про це повідомляється на сторінці МОЗ у соцмережі Facebook.
«Літній сезон пікніків і відпочинку на узбережжі підвищує ризик виникнення небезпечних захворювань, яких легко можна уникнути, дотримуючись правил гігієни. Серед таких захворювань – дизентерія (шигельоз), яка передається від людини до людини. Головна причина дизентерії – це порушення правил особистої гігієни. Тому правило №1 для профілактики дизентерії – мити руки з милом кожного разу після відвідування туалету», – зазначили у міністерстві.
У МОЗ закликали українців дотримуватися наступних правил для профілактики дизентерії:
- ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі та її приготуванням;
- не купуйте продукти харчування у сумнівних місцях, де їхня якість і свіжість не перевіряється, а самі продавці працюють без медичних оглядів;
- перед вживанням молока та молочних продуктів, які ви придбали на фермерських ринках, обов’язково проведіть термічну обробку;
- не допускайте споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;
- для пиття і приготування їжі використовуйте лише питну воду у пляшках або воду з централізованих джерел водопостачання;
- при децентралізованому водопостачанні (криниці) воду перед вживанням кип’ятіть;
- ретельно мийте овочі і фрукти проточною водою;
- для споживання дітьми – обдайте окропом.
При виявленні симптомів хвороби не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться за допомогою до лікувально-профілактичних закладів.
У МОЗ додали, що симптоми дизентерії проявляються у вигляді діареї та загальної інтоксикації організму.