У Міністерстві охорони здоров'я анонсували початок сезону харчових отруєнь, передає прес-служба міністерства.
З цього приводу у МОЗ розповіли, як уникнути розладів травлення. Першим правилом харчової безпеки є чистота, наголосили у відомстві.
“Все дуже просто: ретельно мийте руки (перед тим, як брати продукти і готувати їжу, після туалету), фрукти та овочі (особливо, якщо плануєте подавати їх сирими), стежте за чистотою кухонного приладдя (в умовах пікніку вимийте та продезінфікуйте поверхні, на яких нарізатимете та подаватимете їжу), захищайте їжу від комах, гризунів та інших тварин”, — деталізували у МОЗ.
По-друге, важливо слідувати за терміном придатності продуктів, зазначили у міністерстві.
“Навіть якщо берете звичайний йогурт, перевіряйте його термін придатності. Намагайтесь вибрати найсвіжіші продукти”, — пояснили у МОЗ.
Також, у відомстві наголосили, що потрібно слідкувати за температурою зберігання продуктів та за якістю питної води
“Вода має бути чистою. Ні в якому разі не пийте воду з водойм та водогонів”, — зазначили у міністерстві.
У МОЗ додали, що перші ознаки харчового отруєння, зазвичай, з’являються раптово.
Найчастіше, інфекційні захворювання проявляються підвищенням температури тіла, зниженням або відсутністю апетиту, загальною слабкістю, проносом і приступоподібним болем у животі, здуттям живота, нудотою і блюванням, холодним липким потом, низьким тиском, зазначили у міністерстві.
“При перших симптомах отруєння чи інфекційних захворювань термінового зверніться до лікаря”, — резюмували у МОЗ.
За інформацією: УНН