Чим годують учнів у шкільних їдальнях Вінниці

Новини Вінниці

Півроку тому у школах Вінниці змінили систему харчування. У шкільних їдальнях міста встановили мармітні лінії та розробили нове меню. Першими нововведення підхопили дві школи – №4 та №6. Зараз дітям пропонують нові страви на вибір.

Gazeta.ua вирішила дізнатися, що змінилося у харчуванні школярів Вінниці.

"Мармітну лінію встановили, щоб завжди були теплі обіди. Вона коштує 35 тисяч гривень. Її подарувало комунальне підприємство "Меридіан". Сьогодні в меню є гарячі тефтелі, котлети, сосиски, пюре та гречка. Також в їдальні працює кондитерський цех, де кожень день ми випікаємо булочки. У нас діє проект "П'ять плюс п'ять" – п'ять гривень за порцію беруть з бюджету, а ще п'ять — доплачують батьки. Рік тому запровадили бургер-меню. Пропонуємо дітям бургери власного виробництва. Він коштує 10 гривень. Котлети робимо з яловичого фаршу, без додавання соусів. На додачу нам нещодавно поставили лінію, де можемо смажити картоплю фрі", – розповідає Любов Гайдаш, завідуюча виробництвом їдальні школи №4.

За словами кухаря, попиту на бургер-меню у дітей немає. Батьки привчають їх до здорового харчування та повноцінних обідів.

У вінницькій школі №4 перша й друга страва з компотом або соком коштує до 13 грн. Діти-сироти та з малозабезпечених сімей харчуються безкоштовно. Старшокласники люблять поїсти 2-3 рази на день. Такі перекуси коштують до 100 грн. Молодша школа харчується один раз на день.

"Мій син навчається в молодшій школі. Знаю, що у нас є бургер-меню, але Андрію даю запечені бутерброди з собою. У школі він не харчується, бо звик їсти вдома. В їдальні все свіже та смачне, але є діти, котрі хочуть тільки домашні страви, – розповідає Ліана Москвичова. – Щодо обідів, то син купляє, тільки якщо в меню є гречка та макарони. Він в мене в харчуванні трохи перебірливий".

Школа-гімназія №6 знаходиться в Замостянському районі Вінниці. У навчальному закладі встановили мармітну лінію для підігріву страв. Вона єдина в цьому районі.

"Відтоді, як у нас є ця лінія, до нас почали частіше ходити школярі за обідами. У навчальному закладі – 1600 дітей, з них – до 1200 в день харчується в їдальні. Ми постійно оновлюємо асортимент — курячі крильця, гомілки, тефтелі, фрикадельки, котлети. З гарнірів – гречка, пюре, смажена картопля та навіть плов. За 20 гривень у нас можна спокійно наїстися", – розповідає директор закладу Наталія Тітова.

За словами директора школи, в планах гімназії поставити кавовий апарат для старшокласників, де вони зможуть випити лате та капучино.

За літо 2017 року мармітні лінії встановили ще у школах №16, 23, 31 і 27. Меню батьки складають разом з директорами шкіл. Продукти для них раз на рік затверджує санстанція. Витрати на харчування учнів початкових класів відшкодовує міська влада і батьки.

Автор: Богдан Барабанов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *