Вилікувати рак, хвороби серця та шлунково-кишкового тракту – допоможе трюфель. Страви із нього почали готувати у Вінниці.
Олександр Джига, який єдиний в Україні вирощує золоті гриби, закликає рестораторів відроджувати стародавні рецепти з трюфеля. Каже, колись саме Україна була одним з найбільших постачальників трюфеля до Франції.
Ми навіть не здогадуємося, які скарби ростуть у нас під ногами, – говорить Олександр Джига.
Чорний, оленячий, червоний та білий трюфелі можна знайти майже в кожному лісі. Навіть взимку. Вони ростуть у корінні дерев.
Ще цей гриб цікавий тим, що на ньому поселяється такий древній, відомий в китайській медицині гриб, як кардицепсіс. Він коштує від 10 тисяч доларів, – каже Олександр Джига.
Вони не тільки смачні, а й корисні, – додають дієтологи. Трюфелем лікують безпліддя, рак та хвороби серця.
Він укріплює кровоносні судини, сприяє гарному імунітету, еластичності стінок судин, – говорить дієтолог Анна Касянчук.
Раніше покуштувати трюфелі навіть у найдорожчих ресторанах було неможливо. Гриби додають у соуси, готують супи та прикрашають канапки.
Страви з трюфелів мають насичений грибний запах. Виходять ніжними та з виразним і вишуканим післясмаком.
Ресторатори кажуть, що з трюфелів роблять настоянки, морозиво та олію. Хоч гриб і дорогий, але страви з нього повинен скуштувати кожен.
Скільки коштуватимуть страви із трюфелів – у ресторанах ще не підрахували. Але Олександр Джига переконує – на вирощуванні грибів можна непогано заробити. Вони невибагливі і добре ростуть у корені горіха. Кілограм можна продати за півтисячі євро.