Новорічні подарунки вже заполонили полиці магазинів у широкому асортименті. Про те, як впевнитись, що солодощі безпечні для здоров’я, і на що звернути увагу при виборі смаколиків, вінничанам вирішили нагадати в Головному управлінні Держпродспоживслужби в області. Відповідну статтю розміщено на сайті відомства.
На жаль, виробництво майже усіх різновидів солодощів не обходиться без використання харчових добавок, барвників та ароматизаторів. Оскільки вони не спричиняють миттєвого отруєння і діють на організм опосередковано – батьки рідко пов'язують сонливість чи надмірну збудливість дитини із спожитими ласощами. Ця замаскована в барвисті фантики отрута може проявити себе у більш зрілому віці низкою хвороб, які виникають внаслідок накопичення шкідливих речовин в організмі.
Найбільш небезпечні солодощі – льодяники та карамель, саме вони є причиною підвищення нервовості! Яскраво-червоні та жовті барвники, які використовують у виробництві таких цукерок часто провокують алергічні реакції, наприклад: барвники тартразин Е102 та еритрозин Е127 провокують захворювання щитоподібної залози. Консерванти Е200-Е299 негативно впливають на мікрофлору кишківника. А підсилювач смаку глютамат натрію Е621 поступово руйнує сітківку очей.
Для того, щоб уникнути негативних наслідків, слід звертати увагу на склад та вибирати солодощі, які містять натуральні барвники: Е120 – кармін, дає відтінки червоного кольору (отримують з комах); Е100 – куркумін, дає відтінки жовтого (отримують з куркуми); Е141 – хлорофілін, дає відтінки зеленого (отримують з броколі та кропиви).
Якщо ж Ви віддаєте перевагу шоколаду та шоколадним цукеркам, то слід пам'ятати: шоколад та глазур – різні продукти! Глазур – це цукор з рослинними оліями (пальмовою, ріпаковою, соєвою) та кондитерськими жирами (смальцем, яловичим жиром та кутовим саломасом). Справжнім шоколадом магазинні цукерки майже не вкривають.
Щодо начинки, то в цьому випадку наявність пальмової олії виправдана, оскільки саме завдяки їй готові цукерки тримають форму. А от інших рослинних олій слід уникати, тому що їх гідрогенизують для того, щоб зробити твердими, в результаті чого з'являються вільні радикали. Вільні радикали руйнують клітки нашого організму та призводять до хвороб і старіння.
Мармелад та зефір, які виготовляють з желатину, агар-агару і пектину – не тільки безпечні для здоров'я, а ще й корисні ласощі! Желатин отримують з кісток та хрящів тварин, він містить багато білка і тому зміцнює волосся, нігті та позитивно впливає на роботу мозку. Агар-агар – пробіотик, який отримують з бурих водоростей, він містить багато корисних вітамінів та мікроелементів. Пектин отримують з фруктів, найчастіше – з яблук та айви, пектин поглинає токсини та важкі метали і виводить їх з організму людини.
Які б солодощі Ви не обрали, слід враховувати, що це високопоживні продукти. Необхідно встановити батьківський нагляд і контролювати кількість солодощів, які споживають діти (2-3 цукерки на день більш ніж достатньо). Малечі до трирічного віку не слід давати магазинні цукерки взагалі!
Джерело: ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області