Питання готовності підприємств цукрової галузі до початку й проходження сезону обговорювались сьогодні, 28 серпня, під час наради під головуванням першого заступника голови Вінницької ОДА Андрія Гижка.
У нараді взяли участь керівники цукрових заводів, директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА Микола Ткачук, керівники ПАТ «Вінницягаз» та ПАТ «Вінницяобленерго».
Йшлося про рівень технічної, матеріальної та кадрової забезпеченості підприємств; стан укладення ними всіх необхідних договірних зобов’язань; наявність дозвільних та сертифікаційних документів; обов’язковість розрахунків з постачальниками сировини, застосування альтернативних видів палива.
Як зазначив Андрій Гижко, галузь стає рентабельнішою, розширюється географія країн, що готові купувати наш цукор. Серед таких Індія, Іран, Азербайджан, Китай. А збільшення прибутків за рахунок технічного та технологічного удосконалення виробництва, підвищення рівня переробки сировини на основі передових технологій підвищують перспективи галузі.
За даними асоціації «Вінницяцукор» всі заводи галузі будуть оптимально забезпечені сировиною. У поточному сезоні планується переробити 2,5 – 2,6 мільйонів тонн цукрових буряків з очікуваним виходом 375 тисяч тонн цукру.
Разом з тим, відповідно до наказу Мінагрополітики України області доведено квоту «А» на виробництво та реалізацію цукру на внутрішньому ринку в обсязі 348,9 тисяч тонн.
Загалом, у виробничому сезоні 2017 року планується робота семи цукрових заводів області. На деяких з них проведені заходи із реконструкції та модернізації, що спрямовані на підвищення якості виробництва та зменшення впливу на довкілля.
Першим починає переробку цукросировини ТОВ Агрокомплекс «Зелена долина», що в Томашполі. Орієнтовно, за прогнозами, сезон цукроваріння в області триватиме близько 100 днів.
Загалом, цьогоріч на Вінниччині посіяно цукрових буряків на площі 57,5 тисяч гектарів, що на 2,8 тисяч гектарів більше, ніж у 2016 році.
За інформацією: Вінницька ОДА