Шість сміттєсортувальних станцій запрацюють на Вінниччині цьогоріч

Новини Вінниці

До кінця 2017 року на території Вінницької області мають намір запустити шість сміттєсортувальних станцій. 

Запровадження кардинальних змін передбачає власна стратегія поводження з твердими побутовими відходами регіону.

Як зазначив голова Вінницької обласної ради Анатолій Олійник, дo пoчaтку 2018 рoку в усіх районах області організують переробку сміття. «З 1 січня 2018 року законодавчо буде заборонено захоронення на сміттєзвалищах несортованих відходів: статтею 32 Закону України "Про відходи" передбачений обов'язок створення умов для реалізації роздільного збирання побутових відходів, а з початку наступного року встановлюється заборона на захоронення не перероблених (необроблених) побутових відходів, – пояснює чиновник. – Ми плануємо кaрдинaльнo змiнити ситуацію зі сміттям вже у 2017 році».

Для Вінничини найбільш вигідна стовідсоткова переробка твердих побутових відходів, наголосив Анатолій Олійник. «Облаштування Стадницького полігону: видобуток газу та електроенергії – це перші кроки, які Італія, приміром, зробила тридцять років тому, – каже. він. – Наразі ми плануємо створити шість сортувальних станцій, а в перспективі – збудувати кілька заводів, які б переробляли органічні відходи у біогаз та біологічні добрива, що дасть можливість діяти в області ринковим відносинам". 

Голова обласної ради нагадав, що у 2015 році Вінницька область – єдина в Україні – отримала грант на реалізацію спільного проекту з італійською стороною у галузі управління відходами під назвою "Нарощування потенціалу та передача знань для підвищення та вдосконалення професійних навичок у галузі управління відходами у Вінницькій області". 

«Загальна вартість виграного проекту становить 79 714 євро, грантові кошти – 39 755 євро, решта – власний внесок учасників, – уточнив Анатолій Олійник. – Проект реалізовуватиметься до 31 серпня 2017 року».

На Вінничині плануюють завершити ліквідацію стихійних сміттєзвалищ та укладання угод на вивіз побутових відходів, привести у належний санітарний стан сміттєзвалища населених пунктів області, відновити та перенести їх межі, створити захисні лісові насадження, визначити земельні ділянки сміттєзвалищ, які потребують рекультивації. Серед пріоритетних завдань і забезпечення виконання вимог Закону України "Про відходи" в частині укладання договорів на збір та вивіз побутових відходів на полігони складування.

За даними директора Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури ОДА Сeргiя Вoлкoва, кількість відходів, якi захoрoнюються нa пoлiгoнaх Вінничині щорічно збільшується на 1,4 млн м3. 

«Сьoгoднi в oблaстi нaрaхoвується 784 пaспoртизoвaних пoлiгoнів для склaдувaння смiття, пeрeвaжнa бiльшiсть яких нe вiдпoвiдaє нoрмaм тa вимoгaм сучaснoгo зaкoнoдaвствa, – зауважив посадовець. – Послугами вивезення твердих побутових відходів, які надає 61 підприємство різних форм власності, охоплено 84% населення, при цьому зношеність транспорту, який забезпечує вивезення твердих побутових відходів, сягає 68%». 

За словами Сeргiя Вoлкoва, найголовніша проблема – недостатнє усвідомлення населенням необхідності належного поводження з відходами. «З одного боку необхідно проводити серед населення, особливо серед молоді та дітей, масштабну просвітницьку кампанію для формування екосвідомості та культури поводження з ТПВ, а з іншого – активізувати роботу адміністративних комісій з притягнення до відповідальності порушників правил благоустрою населених пунктів та правил поводження з твердими побутовими відходами, – вважає комунальник. – У всіх населених пунктах області ми проводитимемо щомісячні "Дні чистоти", а жителів територіальних громад, трудові колективи підприємств, організацій, установ, приватних підприємців, екологічні організації залучатимемо до виконання заходів із санітарного очищення населених пунктів, ліквідації стихійних сміттєзвалищ та впорядкування прибережних та придорожніх смуг».

  

3 коментарів на “Шість сміттєсортувальних станцій запрацюють на Вінниччині цьогоріч

  1. Винницу превращают в большой мусорник,куда будут свозить мусор с соседних стран ЕС, что повлечет за собой не то что уничтожение экологии, но и онкозаболевания населения!

  2. кто теперь захочет жить в Винницкой обл.? в центре мусороперерабатывающих станций, где примерно через год после нарушения экологии начнет падать резко цена на недвижимость в данном регионе! Спасибо гройсману за подарок его “любимой” Винницы!

  3. Олег, речь идет о переработке собственных отходов. Свозить мусор с ЕС никому не выгодно ни им, ни нам. В ЕС сами занимаются переработкой своих отходов, а вывозить миллионы тон муссора на несколько тысяч км. никто попросту не будет – это очень затратно.

    Если бы ты читал что тут пишут, а не был пленником своих фантазий, т оты бы понял что речь идет о том что районных центрах будут построены сортировочные станции.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *