У вінницьких школах №10 та №4 запроваджують компостування органічних відходів за допомогою каліфорнійських черв’яків.
Як зазначила координатор програми "Екологічне місто" Леся Найчук, учні обласного центру долучаються до столичного проекту з переробки відходів шкільної їдальні "Компола" (Компост+школа).
«На пришкільній території встановимо спеціальний термокомпостер і запустимо черв'яків, які перероблятимуть рештки від картоплі, моркви, буряків та капусти з їдальні, а також листя і дрібні гілочки з дерев у добрива, – пояснює активістка. – Навчальний заклад зможе використовувати гумус для підживлення квітів: троянд, чорнобривців та дерев».
Реалізація проекту дозволить дітям наочно переконатися у ефективності ощадного поводження з побутовими відходами та потурбуватися про довкілля, підкреслила Леся Найчук. «Кожен день у школі утворюється кілька відер органічних відходів, – пояснює еколог. – Рештки, які сьогодні вивозять на звалище, стануть добривом для рослин, які ростуть довкола навчального закладу".
Компостери планують придбати за гроші, які зароблять на здачі зібраної у навчальних закладах макулатури і ПЕТ-пляшок. Контейнери для роздыльного збору сухих відходів встановили у квітні.
«На придбання компостера, відер та сім'ї черв’яків необхідно 4 тисяч гривень, – розповідає еколог. – До кінця навчального року ми плануємо зібрати цю суму, здаючи вторинну сировину на переробку».
Нині у школах підбирають місце для встановлення компостерів – контейнери огородять та слідкуватимуть за порядком навколо.