У неділю, 25 вересня, у Вінниці зірковим концертом завершився ювілейний 20-й Міжнародний джазовий фестиваль. Розпочали третій вечір «Vinnytsia jazzfest-2016» музиканти з тріо «Jeff Herr Corporation» з Люксембургу. Хоча ім’я ударника Джеффа Герра й винесено у назву гурту, джазмени кажуть, формального лідера у них немає – в колективі панує цілковита демократія, як і на сцені при народженні імпровізацій.
«Цукровий танок» – так називалась перша композиція тріо на вінницькій сцені. Уже після виступу музиканти зізнались: про те, що Вінниця – «цукрова столиця» України й гадки не мали.
Далі «діалог з глядачами та інструментом», як він сам називає свій виступ, провів американець українського походження Вадим Неселовський. На запитання, про що розмовляє з роялем, музикант відповідає:
Про життя, про любов, про смерть, мабуть, теж – про все. Важко словами описати те, що розповідає музика, якби це було можливо, музика була б непотрібною.
Надзвичайно тепло вінничани зустріли на сцені «Vinnytsia jazzfest» Аркадія Шилклопера з Німеччини та його американського партнера по проекту «BRASSOLOGY» Джо Сесса. Музичний «посол дельфінів на планеті Земля» (таке інше покликання Аркадія Шилклопера) показав дива, які майстер джазу може творити з такими незвичними інструментами, як флюгельгорн, альпійський ріг та валторна. Не менш вражаючим було звучання туби у виконанні Джо Сесса.
А попрощалися на рік з джазовим фестивалем вінничани під феєричний виступ австрійсько-німецького проекту «HOLLER MY DEAR». П’ятеро музик приїхали до Вінниці на особисте запрошення міського голови Сергія Моргунова. До речі, за словами вокалістки гурту Лаури Вінклер, серед захоплень команди – кулінарія: рецепти різних країн і народів музиканти викладають і збирають на своєму інтерент-сайті. Не виключають, що невдовзі там може з’явитись і щось з кухонних таємниць вінницьких кулінарів.