Група археологів виявила під час розкопок в китайській провінції Шеньсі все необхідне для приготування пива: вік глиняних посудин зі слідами ячменю, хмелю, зерна і коренеплодів перевищує 5 тис. років.
Ця знахідка стала найдавнішим свідченням пивоваріння на території сучасної КНР.
Археологів особливо вразив ячмінь: раніше вважалося, що цей злак став використовуватися в харчових цілях в Китаї як мінімум на тисячу років пізніше.
Вчені досі не знають, в яких пропорціях змішувалися інгредієнти, в зв’язку з чим смак стародавнього напою залишається загадкою.
Згідно з припущенням археологів, пиво могло бути кисло-солодким.
Стародавні пивоварні того ж віку, що і підвал в Шеньсі, знаходили також в Єгипті та Ірані.