Угорських кухарів – команді шефа Томаша Селя – назвали найкращими в світі і вручили їм “Золотого Бокюза”, що в світі високої кухні прирівнюють до “Оскару” або “Золотої пальмової гілки” в кіноіндустрії.
Перемогу угорці здобули в рідних стінах – фінал 2016 року відбувся в Будапешті.
“До цієї перемоги ми готувалися чотири з половиною місяці – і багато-багато років,” – зазначив призер.
“Золотий Бокюз” проводиться з 1987 року, його заснував один з найвідоміших кулінарів Франції Поль Бокюз.
За складністю конкурс порівнюють з Олімпійських ігор: весь процес проходить під пильною увагою журі, судді оцінюють не тільки вид і смак страви, але і спосіб її презентації, і навіть чистоту столу після приготування.
Цього разу конкурсантам дали завдання приготувати рибну і м‘ясну страви – зі стерляді і оленини.
“Це змагання між справжніми шефами, це не телешоу, тут все насправді, як на спортивних змаганнях, все відбувається наживо на очах у глядачів,” – зазначив почесний президент змагань Жером Бокюз.
Для експертів успіх угорської команди несподіванкою не став. Вони вже кілька років стежать за “угорською кулінарною революцією”: залишивши стереотипні гуляш і паприкаш туристам, місцеві кухарі активно виходять на світовий рівень.