Вінки, надгробки, хрести та коляски – як вінничани мітингували проти кладовища

Новини Вінниці

Два надгробки з хрестами, могильні вінки, а біля них – дитячі візочки, і не порожні. Така картинка розгорнулася зранку сьогодні, 8 квітня,  під міською радою. Так близько півтисячі людей мітингували проти забудови кладовища, яке розташується поблизу мікрорайонів «Академічний» та «Сабарів».  Одні городяни бути категорично проти, про що свідчили транспаранти з відповідними написами – «Ні кладовищу», «Не робіть з Сабарова могильник»; інші ідею створення кладовища підтримували, що й показали у написі «Бійтеся живих, а не мертвих». І в кожної зі сторін були свої вагомі аргументи.

«Ми не проти кладовища як такого – воно потрібне. Ми проти місця, в якому будуть його облаштовувати! Це біде біля наших будинків. Тут будуть ритуальні магазини. А нашим дітям немає де побудувати майданчик. Зробіть реконструкцію очисних споруд на Сабарові, аби не тхнуло людям, і облаштуйте там парк, а не цвинтар», – з такими вимогами виступали мешканці.

У той час, коли на площу привезли апаратуру, аби городяни підключили мікрофон, з натовпу вийшли невідомі хлопці та просто забрали апаратуру з площі. Декому з мітингувальників навіть вдарили по обличчю, коли вони намагалися перешкоджати та влаштували штовханину.

Деякі учасники мітингу почали суперечку – мовляв, мешканці Академічного і Сабарова маніпулюють дітьми, ставлячи їхні візочки біля хрестів. І що кладовище насправді потрібно, адже місць на існуючих вже майже не лишилося.

Загалом, люди сформулювали таку вимогу: провести громадські слухання повторно, адже вони вважають, що на попередніх слуханнях було недостатньо представників їхнього мікрорайону, а отже їх інтереси не були враховані.

За деякий час з міської ради на розмову вийшов заступник міського голови Сергій Матусяк.

«Місце під кладовище було затверджено ще Генеральним планом Вінниці у 2012 році. Зараз ви кажете, що будівлі близько до кладовища – то чому ви не спитали про це у забудовника? Зі свого боку запевняємо, що усі законодавчі  вимоги і норми із побудови кладовища буде дотримано – зробимо дорогу в об’їзд, щоби автомобілі ритуальних служб не їхали біля ваших домівок. І магазин ритуальних послуг теж не буде знаходитися біля ваших будівель», – запевняв Сергій Матусяк.

Інші роз’яснення мітингувальникам надавав заступник міського голови Андрій Рева.

«Це не є проблема одного чи двох мікрорайонів. Це загальноміська проблема в інтересах 400-тисячної громади. Тому не буде сепаратистських настроїв – «Ви не ходіть сюди, бо я тут живу». Це териьрія міста, і кладовище там буде. Ми у свою чергу готові вислухати всі пропозиції стосовно благоустрою вашого мікрорайону з будівництвом усіх об’єктів соціальної та культурної сфери», – сказав Андрій Рева.

Як повідомили у мерії кореспонденту ВінницяОк, щороку у Вінниці помирає близько двох тисяч людей. На кладовищах міста залишилося 5% резерву. Цього вистачить приблизно на рік.

Пропозиції вінничани напрацюють протягом вихідних і у понеділок, 11 квітня, зберуться о 14:00 у міській раді, аби сісти за стіл переговорів з міською владою.

За тим активісти розійшлися, а на площі залишили вінки та штучні квіти, котрі згодом прибрали комунальники.

Тільки напис «Ні кладовищу»,котрий кольоровою крейдою виводив маленький хлопчик під наглядом матері, нагадував про нещодавній мітинг…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *