Кардіохірурги інституту Амосова пропонують співпрацю вінницьким медикам

Новини Вінниці

Сьогодні, 8 квітня, Вінницю з робочою поїздкою відвідали директор Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М.Амосова НАМН України Василь Лазоришинець та провідні кардіологи інституту, які підтвердили наміри тісної співпраці з вінницькими фахівцями з кардіохірургії, передає УНН-Центр.

У ході офіційної зустрічі із головою облдержадміністрації Валерієм Коровієм фахівці обговорили реалізацію Всеукраїнського проекту "Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф".

Завдяки координації зусиль обласної влади, громади та медичної спільноти Вінниччини продовжується реалізація субпроекту "Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області", спрямованого на покращення медичної допомоги хворих із серцево-судинною патологією.

Одним із ключових моментів субпроекту є створення за рахунок виокремлення кардіологічних відділень МКЛ №1 м. Вінниця окремої юридичної особи – регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології та будівництво нового модульного корпусу Центру.

"Не треба чекати завершення проекту та добудови Центру. Вже зараз ми можемо багато зробити. Ми могли б надавати кваліфіковану бригаду фахівців, машину із системою штучного кровообігу та певним інструментарієм для складних операцій, щоб показати можливість такої роботи на місці. А коли вже буде готовий Центр, то робота піде відразу на поток", – зазначив Василь Лазоришинець.

Головною метою проекту В.Лазоришинець назвав створення у кожному регіоні кардіохірургічного центру. В Україні сьогодні вже діють їх 23. Останнім часом були відкриті кардіохірургічні центри в Кіровограді та Чернігові.

"За останній рік фахівці центрів здійснили 24 тис. операцій, проте, якщо брати до уваги європейські стандарти, то це – всього 18% від того, що потрібно робити в Україні", – підсумував він.

Довідка: Проект щодо будівництва та оснащення регіонального клінічного лікувально–діагностичного центру серцево–судинної патології планується впроваджувати за рахунок коштів позики Світового банку у обсязі 32,4 млн доларів США та співфінансування за рахунок коштів бюджету у обсязі 6,7 млн дол. США.

За рахунок коштів бюджету м. Вінниця в 2015 році на проектно-кошторисну документацію та дозвільні документи передбачено та використано 4,5 млн грн. Вінницькою міською радою виділена земельна ділянка під забудову Центру.

Загалом для забезпечення функціонування Центру заплановано 6 млн грн, фактично виділено – 2,8 млн грн. Наразі на базі існуючого регіонального кардіоцентру виконано 423 планових та 477 екстрених коронарографій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *